Pășunea comunală din Mănăștiur a stârnit un scandal care a ajuns până la DNA. Terenul de peste 400 de hectare a fost concesionat soției și unor apropiați ai primarului, care au încasat bani frumoși de la APIA. Unii consilieri locali reclamă modul fraudulos în care s-a făcut concesionarea, dar primarul spune cu totul altceva.
În 2009, în urma unor reclamaţii, un control al Ministerului Agriculturii a decis retragerea integrală a subvenţiei pentru păşunea comunală din Mănăștiur. Păşunea nu era îngrijită, iar suprafaţa declarată era dublă faţă de cea reală. La mijlocul anului 2010, contabilul primăriei Mănăştiur, Ioan Bălu, nevasta primarului, Liliana Curuţi, şi un consilier local, Ion Kokai, au înființat asociaţia proprietarilor de terenuri „Artemis”. Următorul pas a fost un troc foarte avantajos cu primăria din localitate. Asociația a obținut, gratuit, administrarea păşunii comunale, cu o suprafață de peste 400 de hectare. Cei trei asociați au încasat, în urma acestei afaceri, câte 90 de euro pe hectar de la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură.
În 2012, când mai mulţi consilieri i-au cerut socoteală primarului țărănist Ionel Curuţi, asociaţia proprietarilor de terenuri „Artemis” s-a metamorfozat în asociaţia crescătorilor de animale „Artemis” și și-a pierdut un acționar, pe soția primarului. Într-o şedinţă de consiliu local extraordinară, dar secretă pentru unii aleși, s-a decis concesionarea pe zece ani a pășunii către… asociaţia de crescători de animale.
„A fost o nouă făcătură a primarului Curuţi. A organizat o şedinţă extraordinară şi a adunat consilierii într-o oră. Trei dintre ei nu au fost chemaţi. Dacă ne opuneam, proiectul de concesionare a păşunii comunale nu trecea, iar banii veneau la bugetul local. Am făcut o sesizare la Prefectura Timiş şi mergem până la capăt. Până mai ieri era nevasta primarului în asociaţie, acum au scos-o dar au rămas tot oameni apropiaţi de primar. Tot la ei vor merge toţi banii”, spune consilierul PSD Aurel Crista.
Alături de el, alți doi consilieri PD-L nu au avut acces la ședință. Cei trei, deşi adversari politici, au decis să lupte împreună pentru clarificarea situaţiei. „Nu am fost chemată la această şedinţă. Mi se pare anormal ce se întâmplă. Banii puteau merge la consiliul local, nu să se întoarcă în buzunarele primarului, prin diverşi oameni din asociaţie. Am făcut o plângere şi la DNA. Preşedintele asociaţiei este rudă cu primarul, iar contabilul primăriei este finul său”, afirmă Geta Popa, consilier local PD-L.
Primarul Ionel Curuţi respinge categoric acuzațiile. „Cu toţii vorbesc prostii. Toţi consilierii au fost convocaţi. Soţia mea a ieşit din asociaţie, pentru a nu mai exista probleme, dar că văd că tot există clevetitori. Acum am stabilit o redevenţă de 25% asociaţiei de crescători de animale. Aceşti bani vor merge la consiliul local. Mă mir că nu le e ruşine să spună că banii i-au luat soţia şi apropiaţii. În 2010 au scos bani din buzunar pentru a acoperi investiţiile făcute. Pot să-mi facă câte plângeri vor, sunt acoperit de lege”, a declarat edilul țărănist.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…