A venit vara, iar vremea frumoasă ne scoate la ștrand, la mare sau la iarbă verde, dar trebuie să avem grijă la soare! Alergia la soare este o formă de urticarie dată de razele UV. Se manifestă prin pete roșii, papule și prurit la nivelul zonelor expuse.
Cum știu dacă am alergie la soare? Apariția imediată a pruritului la nivelul zonelor expuse la soare, cu înroșirea și edemațierea zonei. Apare în câteva minute de la expunerea la soare și poate afecta atât zonele expuse, cât și zonele acoperite de haine subțiri. Afectează de obicei adulții, iar simptomele se remit în câteva ore de la încetarea expunerii la soare. Poate fi confundată cu arsurile solare, dar se diferențiază de acestea prin faptul că trece în cursul unei zile.
De ce apare alergia la soare? Nu se știe încă de ce unele persoane dezvoltă alergie la soare, iar altele nu, dar se pare că razele UV modifică celulele din piele în așa fel încât acestea nu mai sunt recunoscute de sistemul imun ca fiind proprii organismului și produce anticorpi împotriva lor. Unele persoane pot dezvolta reacții alergice și iarna sau la expunerea la lumina din casă. Unele medicamente (tetraciclina, medicamente cu sulf, AINS – ketoprofen), chimicale (parfumuri și aromatizanți, dezinfectanți, unele creme cu protecție solară) și boli (lupus eritematos, dermatită atopică) pot face pielea sensibilă la soare.
Anamneza și istoricul bolii stabilesc de obicei diagnosticul. Testul cu raze UV – fototestare – determină reacția pielii la diferite tipuri de lungimi de undă ale razelor UV. Fotopatch testare se folosește atunci când se suspicionează că o substanță aplicată pe piele, în contact cu soarele, a produs reacția. Se aplică doi plasturi care conțin substanta posibil implicată în reacția alergică. După 24 de ore, unul dintre plasturi va fi expus la raze UV, iar celălalt nu.
Evitarea expunerii la soare între orele 11 și 16, aplicarea de creme cu factor de protecție solară mare (FPS 50 +), administrarea de antihistaminice (Aerius, Xyzal), corticoid topic cu potență variabilă în funcție de zona afectată. În formele severe se pot administra cure scurte de corticoid oral. Se mai poate face terapie cu raze UV în doze progresiv crescânde, pentru a obișnui pielea cu razele solare și pentru a reduce simptomele.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…