Ar fi trebuit să aibă o viață chinuită, pe post de „accesoriu” pentru fotografiile de vacanță, pe litoral. A ajuns, în schimb, la Sânmartinu Sârbesc. Acum va pleca în Africa de Sud. Leoaica Andy, al cărei cel mai bun prieten este un câine ciobănesc, se va muta într-o rezervație specială. Cel care a îngrijit-o în România se pregătește deja de vizita pe care i-o va face.
Andy are un an și două luni. Când era pui, a fost cumpărată ilegal de la o grădină zoo din România. Cele două tinere care o achiziționaseră voiau s-o folosească pe post de mascotă pentru poze pe litoral. Apoi au aflat că e ilegal să plimbe animalul sălbatic pe plajă și l-au donat asociației Pet Hope. De aici, a fost preluată, în toamna anului trecut, de Adrian Chirițoiu.
„Când a venit la noi era mică, într-o cușcă ce intra în portbagaj. Am băgat-o în țarcul câinelui, după care ni s-a făcut milă. Am adus-o casă și inițial stătea pe hol. Apoi, a ajuns să doarmă cu mine în pat”, povestește Adrian Chirițoiu. Acesta are 34 de ani și o adevărată pasiune pentru animale. A salvat până acum 14 pisici, 30 de câini, ulii sau broaște țestoase.
Viața e palpitantă cu o leoaică prin preajmă. Primele două luni după ce ajuns la Sânmartinu Sârbesc a fost cuminte. Asta, până să se acomodeze. Apoi a început să se simtă ca acasă. „A ros tot ce se putea: cărțile, patul, pernele. Am găsit-o în dormitor cu toate hainele adunate în pat, roase”, spune salvatorul leoaicei. Din acel moment a decis s-o mute într-o cameră specială. a stat acolo până când vremea s-a încălzit. Acum, Andy are propriul țarc amenajat lângă cel al prietenului ei cel mai bun, un câine ciobănesc.
„Când am lăsat-o liberă prima dată, după ce stat numai în casă cu noi, i-am văzut instinctul, când a vânat o găină. Am decis să n-o mai lăsăm nesupravegheată după ce, la un moment dat, a fugărit o pisică și ne-am trezit cu ea pe gardul înalt de 1,7 m. Noroc că pe stradă trecea o mașină și s-a cam speriat, altfel ieșea afară”, mai spune Chirițoiu.
Când a adus-o pe Andy a anunțat și primarul, și poliția, și vecinii. Acum, se joacă împreună, ca și cum n-ar fi ditamai leoaica, ci doar o pisică. Andy va pleca în curând din România, urmând să se mute, de luna viitoare, în rezervația Lionsrock, din Africa de Sud.
Lionsrock este un proiect inițiat de Vier Pfoten în 2007, pentru a oferi adăpost felinelor mari provenite din captivitate. Rezervația din Africa de Sud are 1.242 ha astfel încât felinele trăiesc conform necesităților fiziologice ale speciei, sub permanenta supraveghere a unei echipe Vier Pfoten și evaluarea periodică a veterinarilor. Alături de feline, în parc mai trăiesc zebre, antilope gnu, cai și o mare varietate de păsări. Din România au ajuns în această rezervație 28 de lei și un tigru. Pe 3 iulie, vor pleca din Timișoara, spre Lionsrock, încă patru leoaice. Una dintre ele este Andy, iar celelalte trei provin de la grădina zoologică, unde trăiau în condiții inimaginabile.
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A…