Timișorenii hărțuiți la locul de muncă au unde se plânge. Centrul de consiliere anti-mobbing deschis în orașul de pe Bega este o raritate pentru România, unde nu există o statistică a celor afectați de această problemă.
Un comportament negativ din partea colegilor sau superiorilor de la serviciu înseamnă, de fapt, hărțuire psihologică. „Hărțuitorul acționează prin acțiuni de discreditare și umilire, iar persoana intrată în colimator se simte dată la o parte, devine nesigură pe ea, consideră că munca ei nu este apreciată, cu toate că își face treaba. Toate acestea îi afectează viața”, spune Ana Roșu, asistent social de la Centrul Anti-mobbing din Timișoara.
Monica are 31 de ani și, după ce a stat 12 luni în concediu de îngrijire a copilului, a revenit la serviciu. Deși ocupa de multă vreme un post de decizie, întoarcerea la birou a fost foarte dificilă. „Deși îmi făceam treaba ca înainte, nimic nu mai era bine. Eram luată peste picior de superiorul meu, ori de câte ori ridicam o problemă mi se spunea că sunt plângăcioasă.
Efectiv mi se inducea ideea că nu îmi fac treaba. De aici am ajuns să nu mai am liniște nici acasă”, povestește tânăra. În șase luni de la revenire la serviciu, a devenit anxioasă, iar viața ei de familie s-a deteriorate rapid. A urmat apoi mai multe ședințe de consiliere anti-mobbing, care i-au salvat și locul de muncă, și familia.
„Tacticile utilizate în situațiile de hărțuire psihologică constau în izolarea intenționată a victimei, creșterea sau scăderea radicală a volumului de muncă, refuzul unei promovări meritate. Pot să apară atacuri la demnitatea persoanei respective, violență verbală sau fizică”, explică Ana Roșu.
Statistic, 9% din populația Europei e hărțuită la locul de muncă. În România nu există studii pe această temă. „Oficial, nu există mobbing. Fenomenul e dus în sfera de discriminare la locul de muncă. Conform legislației românești, se poate interveni juridic doar dacă sunt încălcări ale drepturilor salariatului”, mai spune reprezentantul Centrului anti-mobbing.
Cei hărțuiți sunt consiliați la centrul anti-mobbing și un reprezentant poate face mediere între victimă și hărțuitor. În cazuri extreme intră în joc avocatul Asociației pentru Promovarea Femeii din România, sub tutela căreia a fost deschis centrul.
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…