Categories: Social

Centru anti-hartuire la serviciu, la Timisoara

Timișorenii hărțuiți la locul de muncă au unde se plânge. Centrul de consiliere anti-mobbing deschis în orașul de pe Bega este o raritate pentru România, unde nu există o statistică a celor afectați de această problemă.

Un comportament negativ din partea colegilor sau superiorilor de la serviciu înseamnă, de fapt, hărțuire psihologică. „Hărțuitorul acționează prin acțiuni de discreditare și umilire, iar persoana intrată în colimator se simte dată la o parte, devine nesigură pe ea, consideră că munca ei nu este apreciată, cu toate că își face treaba. Toate acestea îi afectează viața”, spune Ana Roșu, asistent social de la Centrul Anti-mobbing din Timișoara.

Monica are 31 de ani și, după ce a stat 12 luni în concediu de îngrijire a copilului, a revenit la serviciu. Deși ocupa de multă vreme un post de decizie, întoarcerea la birou a fost foarte dificilă. „Deși îmi făceam treaba ca înainte, nimic nu mai era bine. Eram luată peste picior de superiorul meu, ori de câte ori ridicam o problemă mi se spunea că sunt plângăcioasă.

Efectiv mi se inducea ideea că nu îmi fac treaba. De aici am ajuns să nu mai am liniște nici acasă”, povestește tânăra. În șase luni de la revenire la serviciu, a devenit anxioasă, iar viața ei de familie s-a deteriorate rapid. A urmat apoi mai multe ședințe de consiliere anti-mobbing, care i-au salvat și locul de muncă, și familia.

„Tacticile utilizate în situațiile de hărțuire psihologică constau în izolarea intenționată a victimei, creșterea sau scăderea radicală a volumului de muncă, refuzul unei promovări meritate. Pot să apară atacuri la demnitatea persoanei respective, violență verbală sau fizică”, explică Ana Roșu.

Statistic, 9% din populația Europei e hărțuită la locul de muncă. În România nu există studii pe această temă. „Oficial, nu există mobbing. Fenomenul e dus în sfera de discriminare la locul de muncă. Conform legislației românești, se poate interveni juridic doar dacă sunt încălcări ale drepturilor salariatului”, mai spune reprezentantul Centrului anti-mobbing.

Cei hărțuiți sunt consiliați la centrul anti-mobbing și un reprezentant poate face mediere între victimă și hărțuitor. În cazuri extreme intră în joc avocatul Asociației pentru Promovarea Femeii din România, sub tutela căreia a fost deschis centrul.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago