Categories: Social

Cum se vede viata la 107 ani

E perfect lucid și coerent, de parcă n-ar fi trecut peste el atâtea decenii. Unele dintre ele n-au fost deloc ușoare, dar omul și-a păstrat o seninătate care dezarmează orice român încrâncenat. Nicolae Păsculescu are 107 ani și este cel mai în vârstă locuitor al Timișoarei.

Nicolae Păsculescu s-a născut în 1905 la Cicir, județul Arad. A trecut prin ambele războaie mondiale, perioada legionară și întreaga epocă a comunismului. Are doi copii, septuagenari și ei. La una dintre fiicele sale s-a mutat după ce a rămas văduv. Se întâmpla acum trei decenii.

De mic a fost ucenic la un meșter popular, astfel că a devenit cusător de costume populare. Când și-a deschis afacerea a ajuns rapid vestit pe toată valea Mureșului. Fireturile de piele cusute pe laibăre nu erau niciunde la fel de frumoase ca la Păsculescu. Era atât de cunoscut, încât, la un moment dat, a fost solicitat să facă o haină pentru Indira Gandhi. „Comanda specială a venit din partea Partidului Comunist. Am lucrat foarte atent haina aceasta, mi-a plăcut că urma să o poarte o femeie atât de importantă”, își amintește bărbatul care a împlinit miercuri 107 ani.

Nicolae Păsculescu nu se uită la televizor. „Strică ochii”, explică bărbatul care a cusut cu migală mii de metri de material. Nu poartă însă ochelari nici măcar acum, la 107 ani. Nu se plânge de nimic. A ajuns la o înțelepciune care îi permite să privească detașat zbuciumul din jurul lui.

„Toată viața am zis că nu există oameni săraci și bogați, ci oameni leneși și oameni care muncesc. Munca înnobilează. Asta le spun eu tinerilor de azi, dacă vor să ajungă departe, să trăiească bine, atunci să muncească și să uite de băutură și țigări”, spune bătrânul.

Nicolae Păsculescu se bucură de liniștea grădinii, mătură curtea, privește frunzele sau cum se deschid petalele unei flori. Își amintește perfect vremurile mai bune sau mai puțin bune. „Am în mintea mea toată viața. Mulțumesc lui Dumnezeu că e acolo. Să ne ajute să ne vedem sănătoși și la anul”, ne spune bătrânul.

Cel mai vârstnic cetățean al României este o femeie din Tulcea, care a împlinit 112 ani. În total, în țara noastră sunt peste 460 de persoane care au trecut de 100 de ani. Luna trecută, cea mai bătrână timișoreancă, Teodora Romanovschi, s-a apucat de politică. Ea s-a înscris în PNL.

Share
Published by
Georgeta P.
Tags: Timişoara

Recent Posts

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

2 ore ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

18 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

20 de ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

23 de ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

23 de ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

24 de ore ago