Categories: Invatamant

Demisia lui Ponta, solicitare personala a unor profesori, nu a UVT

Profesorii universitari Daniel Vighi, Ciprian Valcan, Smaranda Vultur și Viorel Marineasa au cerut, la finele săptămânii trecute, demisia lui Victor Ponta. Ei și-au motivat gestul prin prisma acuzațiilor de plagiat aduse primului ministru. Universitatea de Vest, prin vocea rectorului Marilen Pirtea, se delimitează de această acțiune.

„Cazul scandalos de plagiat al domnului Victor Ponta, prim-ministrul României, obligă moral mediul academic și asociațiile civice interesate de calitatea învățământului să declanșeze o dezbatere națională care să se concretizeze printr-o reverificare drastică a tuturor tezelor de doctorat de după revoluție. (…) De asemenea, deoarece plagiatul evident al Primului Ministru aduce grave prejudicii învățământului și cercetării academice din România cerem demisia acestuia ca singura șansă de a putea începe cu adevărat, și pe temelii morale, reclădirea școlii românești”, spun cei patru angajați ai Universității de Vest, într-o scrisoare deschisă.

Demersul celor patru este susținut de Societatea Tinerilor Universitari din România, Grupul de Reformă Universitară și Asociația Ariergarda. Pe lista celor care sprijină această inițiativă apărea, la un moment dat, și Universitatea de Vest. Asta, până când s-a sesizat rectorul Marilen Pirtea.

„Deoarece într-o serie de articole apărute în mass media legate de solicitarea demisiei Primului Ministru, există formulări de natură a sugera implicarea instituţională a Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), facem precizarea că iniţiativa persoanelor semnatare este una personală și nu a rezultat în urma consultării UVT asupra acestui demers”, precizează rectorul.

Daniel Vighi a declarat, la rândul lui, luni, că „semnăturile aparţin unor cadre didactice din asociaţii civice universitare sau în nume propriu”, delimitând, de asemenea, apelul de instituția al cărei angajat este. Universitatea de Vest a achiziționat, recent, un performant soft antiplagiat. Prezentat public cu mare tam-tam, programul s-ar putea dovedi util în cazuri de acest gen. Fără parti pris-uri.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

8 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

8 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

11 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

12 ore ago

Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred…

14 ore ago

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

16 ore ago