Categories: SocialUltima ora

Duminica Rusaliilor

Duminica Rusaliilor – sau Pogorârea Sfântului Duh – este o sărbătoare creștină importantă, care se ține întoteauna duminica, la 50 de zile după Paști. De altfel, i se mai spune Duminica Cincizecimii. Sărbătoarea are și o mulțime de superstiții.

Rusaliile sunt preluată din mitologia romană, unde Rosalia, Sărbătoarea Trandafirilor, era o zi închinată cultului morților, când se aduceau ofrande pentru îmbunarea sufletelor celor dispăruți. Din punct de vedere bisericesc, această sărbătoare este considerata ziua de naștere a Bisericii creștine.

Conform Sfintei Scripturi, în această zi, Duhul Sfânt s-a pogorit asupra Sfinților Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei în toate colțurile lumii. Potrivit scrierilor Noului Testament, acest eveniment a avut loc la 50 de zile de la Învierea lui Isus din Nazaret. De aceea, sărbătorii i se mai spune Cincizecime.

În mitologia românească, Rusaliile sunt cunoscute sub nume diferite: iele, zâne, șoimane, milostive, doamne etc. Ele sunt respectate, dar nu îndrăgite, pentru că în popor se spune că aduc tot felul de boli. Rusaliile umbla îmbrăcate în alb, dansează în văzduh și caută locuri neumblate. Locurile unde au jucat rămân arse și neroditoare.

La sat, unde tradiția se păstrează încă, oamenii duc la biserică, pentru sfințire, crengi de tei și nuc. Acestea se agață apoi la streașina caselor sau la icoane. Se spune că ele te vor apăra de cele rele. Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vara pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii.

Preoții și sătenii ies pe câmp în ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinți apa și a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindina.

Superstițiile de Rusalii sunt numeroase. În această zi, oamenii poartă pelin la brâu sau în sân, pentru a fi feriți de iele. În Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în arbori sau în locuri inalte și nici să călătorești departe de casă. Rusaliile îi pedepsesc pe cei care lucrează în această zi considerata a dansului lor, și nu o prețuiesc cum se cuvine.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, strachini și vase de lemn, împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. În cimitire, mormintele sunt curățate și impodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioada în care se desfășoară ceremonialul de pomenire. Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depind de bogăția ofrandelor și de respectarea ritualului.

Share
Published by
Dana Popa
Tags: sarbatoare

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

12 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

16 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

18 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

19 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

21 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

21 de ore ago