Categories: Timp liber

Garana Jazz Festival incepe, CL Timisoara voteaza taierea banilor

Poiana Lupului e gata de oaspeți. S-a lucrat de zor în ultimele săptămâni, pentru ca totul să fie perfect. Joi seară începe ediția a 16-a a Festivalului de Jazz de la Gărâna, iar oaspeții nu trebuie să simtă în niciun fel cât de greu au reușit organizatorii să pună la punct lucrurile. Vineri, CL Timișoara va lua în discuție și reducerea la mai puțin de un sfert a finanțării din partea municipalității.

Ediția cu numărul 16 a Gărâna Jazz Festival se desfășoară în perioada 12 – 15 iulie, în organizarea aceleiași neobosite Fundații Culturale Jazz Banat. E o ediție în mare parte nordică, pentru că din țări precum Norvegia sau Finlanda provin mare parte din muzicienii invitați.

Cât de greu a fost numai Marius Giura știe, însă nici măcar el nu s-ar fi așteptat la ultima lovitură primită din partea primarului Nicolae Robu. Acesta a decis să nu respecte o hotărâre de consiliu local adoptată în unanimitate în martie, conform căreia municipalitatea urma să aloce 100.000 de lei pentru festivalul de la Gărâna. Cu mai puțin de o săptămână înainte de startul acestuia, Robu a decis să taie 80.000 de lei din această sumă, iar vineri va supune această propunere votului consiliului local, convocat în ședință extraordinară.

Decizia lui Nicolae Robu e motivată, parțial, de faptul că evenimenul nu are loc în Timișoara. Edilul pare însă să fi uitat că festivalul e organizat de timișoreni, că mare parte din public vine de la Timișoara și chiar că parteneriatul cu municipalitatea e tradițional și servește dorinței ca orașul de pe Bega să devină Capitală Culturală Europeană. Hotărârea a stârnit o mulțime de reacții pe paginile de socializare. Unii susțin ideea primarului, dar cei mai mulți spun că e o decizie pripită, luată în mod arbitrar. Unul dintre cei care îi bat obrazul edilului șef este omul de radio Petre Gherman.

Acesta a redactat o „Scrisoarea către (foarte posibil) fostul meu primar”, spunându-i, franc, lui Nicolae Robu: „Ați dezamăgit o întreagă generație tânără iubitoare de cultură (…) Apropo! Aveți conturi de Facebook și Twitter (…) Nu închideți ochii atunci când veți vedea criticile, căci ele se vor înmulți. Dragostea noastră pentru dumneavoastră se poate epuiza repede și ar fi bine să aflați acest lucru din timp. (…) Vă îndemn să fiți un bun timișorean.Sprijiniți cultura! Dacă ne-ați trădat, ar fi bine să știm încă de pe acum să nu mai sperăm nimic din partea dumneavoastră”.

Dincolo de aceste dispute și neajunsuri, joi, în prima seară a festivalului, vor urca pe scenă Iordache (România), Adrian Gaspar Trio (Austria), John Scofield’s Hollowbody Band (SUA) și Slawomir Jaskulke (Polonia). Ora de start este 19, iar prezentator este același inconfundabil „Sweet” Florian Lungu.

Vineri, în ședința extraordinară a CL Timiș, va fi interesant de urmărit votul liberalului Ciprian Jichici. El este cel care a introdus, în ședința din martie, propunerea de finanțare pentru festivalul de la Gărâna, votată fără probleme de colegii lui de la vremea respectivă.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

26 de minute ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

2 ore ago

UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi

UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100…

2 ore ago

Timișoara merită un festival muzical de top

Un domeniu în care am rămas din nou în urmă față de alte județe este…

2 ore ago

Sfârşit tragic pentru bărbat de 73 de ani, care s-a aruncat de la etajul 10

Momente teribile luni dimineaţa în  jurul orei 10.30, la un bloc de pe Take Ionescu.…

3 ore ago