Categories: Economic

Romanii se dau in vant dupa berea dulce /FOTO

Românii nu se mai satură de bere. Sunt pe locul al șaptelea în Europa la consumul de bere, beau mai ales pils, dar, în ultima vreme, au descoperit berea dulce, cu lămâie, sau aromatizată cu fructe de pădure. Vânzările la acest sortiment au crescut spectaculos în ultimii doi ani.

Noua modă a berilor slab alcoolizate, dar îndulcite și cu gust de fructe prinde tot mai mult teren în România. Acum trei ani, românii strâmbau din nas când auzeau de bere îndulcită cu arome. Între timp, gusturile s-au mai schimbat. Reprezentanții Asociației Berarii României explică fenomenul. „Toți producătorii au în portofoliu cel puțin o bere de acest gen. E o tendință europeană, care provine din Belgia, unde există cele mai multe beri speciale. În România, berile speciale au intrat acum trei ani, iar anul trecut au ajuns să ocupe 2% din piața berii”, spune Constantin Bratu, președintele Asociației Berarii României.

Odată cu valul de caniculă, vânzările de beri speciale au crescut. „Din totalul de bere vândută în local, 7% îl reprezintă berile dulci sau cu lămâie. Anul trecut beau bere specială numai fetele. Anul acesta, bărbații le cer la fel de mult, în loc de limonadă, ca să se răcorească mulți. Comparativ cu anul trecut, vânzările ni s-au dublat pe acest sortiment”, spune Steluța Tudor, managerul unui local timișorean.

Berile dulci au mai puțin alcool decât berile pils, dar și mai multe E-uri. Beck’s Green Lemon e jumătate bere şi jumătate citronadă chimică (cu sirop de glucoză şi fructoză de grâu, zahăr, acid citric, aromă naturală şi colorant natural din lămâie). Redd’s are 6% zahăr, suc de lămâie 4,5%, aromă naturală de lămâie. Tuborg Tropical este, teoretic, o bere cu suc de lime şi fructul pasiunii. Practic, e un amestec ciudat: pe lângă bere cu porumb, conține zahăr, suc concentrat de fructe (mere lămâi, ananas, fructul pasiunii, lime), arome naturale, acid ascorbic și concentrat de şofrănaş, ca şi colorant.

Bergenbier Fresh este un amestec de bere şi băutură răcoritoare din suc de lămâie plus un E periculos. Sucul concentrat de lămâie este prezent în proporţie de 0,32%, în rest: sirop de zahăr, extract concentrat de portocală, suc concentrat de portocală, stabilizatori – pectină şi gumă de carroba, antioxidant – acid ascorbic, aromă naturală, colorant galben de chinolină. „E 104 este un colorant artificial, sub formă de sare de sodiu. Nu numai că este un cărăuş ascuns de sare în organism, dar, în plus, poate provoca atacuri de astm, dermatite sau ADHD persoanelor sensibile la substanţă”, spune dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Producătorii de bere spun că băutura lor nu îngrașă. Ei susțin că dacă bărbații beau maximum trei pahare pe zi, iar femeile, două, nu au cum să se îngrașe. Problema apare la cei care beau mai multe sticle pe zi și ronțăie snacks-uri. Într-un compendiu editat de Asociația Berarii Europei și tradus în limba română a patra oară, se arată efectele benefice ale consumului moderat de bere. Cei care beau zilnic 1-2 pahare de bere prezintă un risc de moarte subită cu 18% mai redus decât cei care nu consumă alcool. Există dovezi științifice conform cărora băutorii de bere, nu fac colesterol, pietre la rinichi sau osteoporoză. Berea protejează inima în același fel ca vinul.

Anul trecut, românii au băut 17 milioane de hectolitri de bere. 95% din întreaga cantitate este bere pils. Restul de cinci procente se împarte între bere dulce, bere brună și alte tipuri, cum ar fi cea de orez. Peste 98% din berea consumată este produsă în România.
Un român bea anual 89 de litri de bere, cam cât un irlandez, un lituanian sau finlandez. 58% din români beau bere când ies cu prietenii sau în timpul mesei.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

33 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

O oră ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago