Ambrozia ii chinuie din nou pe alergicii din Timisoara

E luna august, așa că primăria se luptă, din nou, cel puțin la nivel teoretic, cu ambrozia. Această plantă originară din America de Nord, dar împământenită zdravăn pe terenurile virane din Timișoara face zile amare alergicilor. Situația se repetă în fiecare vară, pentru că, pe terenurile virane din oraș, planta crește în voie.

Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Planta are o perioadă de înflorire care se întinde pe mai multe luni, iar cantitatea de polen produsă se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. La Timişoara, ambrozia le face viaţă grea alergicilor care sunt obligați să ia medicamente cu ghiotura, pentru a putea respira cât de cât normal.

Angajaţii municipalităţii par să se limiteze, și în acest an, la inventarierea, inventarul zonelor infestate. Polițiștii locali au identificat 19 terenuri virane pe care planta crește într-o veselie, iar acum încearcă să identifice proprietarii acestora. Un timișorean care deține un teren pe strada Ilia Repin s-a ales deja cu o amendă de 500 de lei, pentru că nu și-a curățat proprietatea. E minimul de sancțiune care poate fi dată unei persoane fizice într-un astfel de caz. În cazul firmelor, amenda poate ajunge la 2.500 de lei. Se pare însă că această sumă nu sperie pe nimeni, din moment ce ambrozia revine în fiecare an, cu forțe noi.

Planta este extrem de periculoasă, mai ales că produce polen până în luna octombrie. Maximul este atins undeva la jumătatea lunii septembrie. Concentrația de particule alergene este mai mare la marginea orașului, unde sunt mai multe terenuri lăsate în paragină. „Mulți dintre pacienții care vin la cabinet nici măcar nu știu că au alergie. Se plâng de usturimi în gât, de faptul că le curg nasul și ochii. Spun că sunt răciți de două săptămâni și nu le trece. Mai grav este pentru cei care au astm bronșic, a căror suferință se acutizează în această perioadă”, spune dr. Carmen Cernescu, medic de familie. Tratamentele antialergice nu sunt decât o soluție de moment, câtă vreme problema ambroziei nu va fi rezolvată.

La Timișoara s-a deschis, în iarnă, și primul centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen din România. Acesta a fost inaugurat de Universitatea de Ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, fiind realizat în cadrul unui proiect finanțat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. Scopul acestuia este să actualizeze datele privind răspândirea acestei specii pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Informațiile vor fi puse la dispoziția autorităților, pentru combaterea eficientă a plantei. Totul sună bine, dar doar la nivel teoretic. Până se va ajunge și la ceva practic, pentru alergicii din Timișoara, viitorul nu e prea roz.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago