Categories: Sănătate

Grija la maladiile exotice, ca sa nu aveti parte de excursii de groaza

Numărul cazurilor de boli tropicale severe aduse din alte ţări a scăzut în judeţul Timiş faţă de anii trecuţi. Malaria este boala cel mai des întâlnită, iar medicii îi sfătuiesc pe turiști să-și ia măsuri de precauție înainte de a pleca în excursii exotice.

Anual, în România sunt înregistrate, în medie, 30 dae cazuri de malarie. Acesta nu este însă singura boală de import. Dinspre Asia de Sud, din ţări precum India sau Pakistan, românii pot aduce holera, iar din Japonia şi America de Sud, diverse tipuri de febră hemoragică. De asemenea, se pot îmbolnăvi şi cei care călătoresc în ţările europene cu ieşire la Marea Mediteraneană, dar şi în alte destinaţii cum ar fi Insulele Maldive sau Bahamas.

Chiar dacă, în ultimul an, în Timișoara nu s-a înregistrat niciun caz de astfel de boală, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” le recomandă totuşi celor care călătoresc în zone considerate exotice să-şi programeze, înainte de plecare, o întâlnire cu un medic infecţionist.

„N-am avut în ultima perioadă boli tropicale, dar există riscul în momentul în care pleci într-o excursie sau într-o deplasare într-o altă ţară să contactezi astfel de boli. Mai severe dintre care le-am avut a fost malaria. Am avut 2-3 cazuri de malarie, dar nu în acest an, anii trecuţi. Pentru unele dintre aceste boli există profilaxie, pentru altele trebuie doar să cunoşti măsurile de a le preveni fără profilaxie specifică”, spune dr. Musta.

Profilaxia se poate face la un medic specialist, iar costurile sunt mult mai mici în cazul prevenţiei decât în cazul tratamentului curativ. „Cei care urmează să se deplasează într-o zonă cu patologie care nu există la noi ar fi bine să se documenteze asupra riscurilor şi să-şi facă profilaxia. De exemplu, pentru febra galbenă există vaccin, pentru malarie este profilaxie prin tablete, este vaccin şi pentru virusul West Nile. Tratamentul fi făcut la clinci private care au specialişti şi care fac consiliere în funcţie de locul în care te deplasezi şi fac şi vaccinurile la solicitare ”, adaugă medicul Virgil Musta.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

2 minute ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

2 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

2 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

3 ore ago

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

5 ore ago

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…

5 ore ago