Categories: Sănătate

Grija la maladiile exotice, ca sa nu aveti parte de excursii de groaza

Numărul cazurilor de boli tropicale severe aduse din alte ţări a scăzut în judeţul Timiş faţă de anii trecuţi. Malaria este boala cel mai des întâlnită, iar medicii îi sfătuiesc pe turiști să-și ia măsuri de precauție înainte de a pleca în excursii exotice.

Anual, în România sunt înregistrate, în medie, 30 dae cazuri de malarie. Acesta nu este însă singura boală de import. Dinspre Asia de Sud, din ţări precum India sau Pakistan, românii pot aduce holera, iar din Japonia şi America de Sud, diverse tipuri de febră hemoragică. De asemenea, se pot îmbolnăvi şi cei care călătoresc în ţările europene cu ieşire la Marea Mediteraneană, dar şi în alte destinaţii cum ar fi Insulele Maldive sau Bahamas.

Chiar dacă, în ultimul an, în Timișoara nu s-a înregistrat niciun caz de astfel de boală, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” le recomandă totuşi celor care călătoresc în zone considerate exotice să-şi programeze, înainte de plecare, o întâlnire cu un medic infecţionist.

„N-am avut în ultima perioadă boli tropicale, dar există riscul în momentul în care pleci într-o excursie sau într-o deplasare într-o altă ţară să contactezi astfel de boli. Mai severe dintre care le-am avut a fost malaria. Am avut 2-3 cazuri de malarie, dar nu în acest an, anii trecuţi. Pentru unele dintre aceste boli există profilaxie, pentru altele trebuie doar să cunoşti măsurile de a le preveni fără profilaxie specifică”, spune dr. Musta.

Profilaxia se poate face la un medic specialist, iar costurile sunt mult mai mici în cazul prevenţiei decât în cazul tratamentului curativ. „Cei care urmează să se deplasează într-o zonă cu patologie care nu există la noi ar fi bine să se documenteze asupra riscurilor şi să-şi facă profilaxia. De exemplu, pentru febra galbenă există vaccin, pentru malarie este profilaxie prin tablete, este vaccin şi pentru virusul West Nile. Tratamentul fi făcut la clinci private care au specialişti şi care fac consiliere în funcţie de locul în care te deplasezi şi fac şi vaccinurile la solicitare ”, adaugă medicul Virgil Musta.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago