Consilierea și psihoterapia nu sunt decontate de CNAS, în ciuda faptului că tot mai mulți români recunosc că sunt anxioși sau depresivi. Deoarece nu-și permit să plătească ședințele cu un psiholog, oamenii ajung la psihiatru, de unde, în general, primesc antidepresive. Asta, deși problemele lor nu necesită, întotdeauna, medicație.
Ioana B. este divorțată, are un fiu adolescent și este depresivă. Pe lângă separarea de soț a rămas și fără serviciu, iar de mai bine de un nu iese din casă decât dacă și-a luat medicamentele. Femeia de 42 de ani spune că de la primele semne ale depresiei s-a adresat medicului, însă dată fiind situația ei financiară, a ajuns la medicamente. „Mi s-a recomandat consiliere psihologică. Însă nimeni nu o face gratis”, spune femeia. Așa se face că, lunar, ajunge la farmacie cu o rețetă prescrisă de psihiatrul ei, iar pastilele îi dau un confort oarecare.
Psihologii spun însă că, în afecțiuni psihice considerate de literatura de specialitate „ușoare”, medicația nu își are rostul. Este și cazul lui Lucian O. Bărbatul de 29 de ani a devenit anxios după ce la locul său de muncă au avut loc restructurări masive, iar el a început să se simtă amenințat indirect, cu pierderea serviciului. A ajuns și el dependent de antidepresive. „Medicul de familie, care m-a văzut primul, mi-a zis că ar trebui să fac terapie. Am încercat la un psiholog, dar costa 50 de lei ședința. Adică 200 de lei pe lună. Eu câștig 1.000 de lei. Mai am alte cheltuieli, chirie, o rată, nu mi-am permis. Așa am ajuns la psihiatrie, de unde primesc acest medicamente”, ne-a povestit tânărul.
Consilierea și psihoterapia nu sunt recunoscute drept „servicii de sănătate conexe actului medical” nici măcar în legislația Ministerului Sănătății. O ședință de psihoterapie costă, în general, între 30 și 100 de lei. Pentru o persoană cu venituri modeste, disponibilizarea a 100 de euro lunar, pentru cele patru ședințe săptămânale, e prea mult, în condițiile în care psihoterapia nu este decontată de Casa de Sănătate. Medicamentele pentru tratamentul psihozelor sunt decontate.
„În activitatea mea am întâlnit oameni care sunt și în tratament psihiatric. Din experiența mea și din relatările lor, în general, prescrierea medicației specifice primează în fața recomandărilor de parcurgere a unui program de consiliere. Rar, unii medici recomandă mai întâi întâlnirile cu un psihoterapeut. În condițiile în care clienții sunt într-o situație de prejudiciu privind sănătatea, ei solicită orice ar însemna revenirea la starea de dinainte de problema cu care se prezintă la medic.
Adică solicită medicamente, acestea fiind mijloacele potrivite pentru ”vindecare”, în viziunea populară. Această conduită este favorizată și de faptul că medicația este parțial decontată de CNAS. Uneori, în momentul în care simt efectele secundare ale acestei medicații, oamenii solicită înlăturarea acestora, rămânând să apeleze la serviciile de consiliere și psihoterapie. Însă din cauza puterii financiare reduse, nu toți cei care ar avea nevoie de serviciile unui psihoterapeut pot achita aceste servicii”, explică Daniel Ciucur, psihoterapeut.
Dacă serviciile de consiliere și psihoterapie ar fi decontate de CNAS, clienții ar avea deplină putere de decizie între cele două variante pentru reechilibrare psihică, emoțională și cognitivă. „Apelarea la serviciile unui psihoterapeut conduce, în cele mai multe situații, la rezolvarea cauzelor problemei. Recurgerea la medicație înseamnă de cele mai multe ori rezolvarea efectului”, a mai punctat specialistul.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…