Categories: Klaus Vaterland

Ziua portilor deschise la slit

Eu n-am fost niciodată la Grivco să-l aud pe președintele fondator Dan Voiculescu cum pune la cale suspendarea lui Traian Băsescu, dându-le sarcini „slugoilor” Crin Antonescu și Victor Ponta cum să dreagă dânșii strategia pentru eliberarea Cotrocenilor de sub „jugul” pedelist. Am fost însă în fața televizorului în mai multe rânduri când se discuta cum a profețit cu gura dumnealui domnul Dan Voiculescu, zis și „Felix” ori „Varanul”, calendarul debarcării marinarului înainte de cutare dată.

Pot bănui cum și-a făcut domnul „Felix” întreaga avere, dacă în calitate de manager politic și-a gestionat atât de prost pașii, jucându-se cu speranțele acelei părți din poporul român pentru care prezența duminică la vot a reprezentat ceva cu adevărat. Totul a fost o bătaie de joc, o mare dezamăgire, atât față de electoratul propriu, cât și pentru întregul fir roșu legislativ parcurs și ocolit uneori pentru ca USL să-și atingă scopul.

După cum am mai spus, n-am fost niciodată la Grivco să aud cum săltau vesele ideile la brainstorming-ul ce-a precedat zămislirea aceste strategii. Dar nu pot să-mi imaginez că cineva cu pretenții de mare guru politic, cineva cu pretenții de președinte interimar ori ales, sau cineva cu talente de premier să propună pentru această campanie heirupismul prin care s-a schimbat cadrul legislativ, esențial în iritarea Europei.

Ori că echipele de campanie n-au evaluat vulnerabilitățile lui Ponta și compania, evident exploatate de adversarul Băsescu. Totul, dar absolut totul parcă a fost făcut în avantajul dușmanului politic. Lipsa datelor procesate din ultimul recensământ și alegerea unei date estivale pentru declanșarea procedurii cu cele 30 de zile până-n referendum au pus capac pe întreaga afacere politică, mai ceva ca teancurile de euro pe WC-urile Elenei Udrea din ministerul Dezvoltării sau aurul pe robinetele de la Vila Dante, asaltată cu ocazia unor la fel de nefericite zile cu porți deschise de Victor Ponta.

Fără doar și poate că din tot acest fiasco, coaliția de la putere poate aduna și ceva foloase. Se poate vorbi de un electorat făcut captiv de către USL prin atragerea la vot pe 29 iulie. Și pe care electorat se va putea baza orbește la alegerile parlamentare din toamnă. Însă la fel de bine putem socoti că alegătorul indecis pare tot mai îndepărtat de USL în urma bâjbâileilor politice din această vară.

Nu mai trebuie să spun că n-am fost la Grivco în momentele solemne de lingere a rănilor, după ziua de duminică. Dar nu-mi închipui că președintele fondator și-a pus vreo clipă cenușă-n cap pentru modul cum a pus cruce speranțelor de schimbare a lui Băsescu înainte de 2014. „Sunt mai puternic ca niciodată”, spunea președintele-marinar după anunțarea rezultatelor referendumului. Îl poate contrazice cineva? Alo, domnule „Felix”, mai încearcă cineva vreo suspendare pentru vreo încălcare gravă a Constituției, după cum vrea mușchiul lui Băse? Mă îndoiesc.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

9 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

10 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

12 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

13 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

18 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

18 ore ago