Timișorenii se vor putea ruga în fața uneia dintre cele mai faimoase icoane făcătoare de minuni din lume. Icoana pelerină a Madonei Negre de la Częstochowa ajunge, joi, la Biserica Greco-catolică Sf. Maria Regina Păcii.
Mănăstirea Jasna Góra din Częstochowa este al treilea cel mai mare loc de pelerinaj al catolicilor din lume. „Casa” miraculoasei icoane a Madonei Negre este, deopotrivă, centrul catolicismului polonez. Conform legendei, icoana Madonei Negre a fost pictată de evanghelistul Luca, pe o bucată de lemn de chiparos luată din casa în care a copilărit Isus. Timp de 300 de ani, ea ar fi stat la Ierusalim, apoi a fost adusă la Constantinopol. Se presupune că a ajuns în Polonia, în mănăstirea fortificată de pe dealul Jasna Gora undeva în secolul al XIV-lea. Nu se știe exact când au început oamenii să venereze icoana, pentru că aceasta era deja considerată făcătoare de minuni când a fost adusă la Częstochowa.
În timpul ocupaţiei naziste şi comuniste, pelerinajele de la Częstochowa n-au încetat, în ciuda încercărilor guvernului de a le opri. Papa Ioan Paul II a avut o legătură specială cu această icoană, în fața căreia s-a rugat de mai multe ori. Suveranul Pontif a dăruit Madonei Negre eșarfa papală pe care o purta în timpul atentatului din 1981, împreună cu un trandafir de aur. Eșarfa găurită de glonț și pătată de sânge poate fi văzută și astăzi în mănăstire. În anii ’80 ai secolului trecut, Lech Walesa, liderul Solidarității, purta pe rever o imagine a Madonei Negre.
Icoana făcătoare de minuni se află într-un pelerinaj mondial, denumit „De la ocean la ocean” și început în estul îndepărtat al Asiei. Punctul terminus al acesteia este Fatima, dar până să ajungă acolo, icoana va trece prin biserici ortodoxe şi catolice din mai multe ţări.
La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…