Categories: Sănătate

Aflati daca sunteti sau nu deprimati! Vedeti unde!

Timișorenii vor putea să descopere singuri dacă sunt sau nu deprimați. Timp de trei zile, un grup de voluntari psihologi și psihiatri face testări gratuite pentru depistarea depresiei. Conform unor studii, o treime din populaţia României suferă diverse forme de depresie, dar mai puțin de jumătate se și tratează.

Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale este celebrată în fiecare an pe 10 octombrie. Cu această ocazie, Centrul Positum, cu sprijinul Primăriei Timişoara, al Fundaţiei Politehnica Timişoara şi al Centrului Memoriei, organizează, în perioada 9-11 octombrie, o campanie de testare gratuită a depresiei. Aceasta se va desfășura la Centrul Positum, pe str. Glad, nr. 96, în spaţiul expoziţional al primăriei, din Piaţa Victoriei nr. 5, şi la Centrul Memoriei, pe str.Romulus, nr. 46 (lângă Hotel Excelsior). Se va face o testare și în incinta Universității Politehnice, la Facultatea de Mecanică, în special pentru studenții de aici.

În program sunt implicați aproape 20 de psihologi, psihiatri și medici. Psihologul clinician Oana Bot susține că există câteva semne care, dacă apar, ar trebui să pună subiectul pe gânduri. Cel mai simplu, depresia se recunoaște din limbajul nonverbal. O față tristă, cu colțurile gurii căzute, și ochi triști sunt semne clare. Dacă arăți așa și, în plus, nu te mai îngrijești, reacționezi lent sau te concentrezi mai greu la ce ai de făcut, evident că ar trebui să discuți cu un psiholog.

Dacă în ultimele două săptămâni ați avut simptome precum tristețe, oboseală, neliniște, probleme de concentrare, insomnie și somnolență, modificări ale apetitului, sentimente de vinovăție, de inutilitate, durere sufletească, gânduri legate de moarte, atunci neapărat ar trebui să vă adresați psihologului, pentru că depresia este deja instalată, explică specialistul.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual apar 150 de milioane de noi cazuri de depresie în toată lumea. Doar 10% din pacienți sunt tratați. De regulă, primul episod depresiv se tratează complet în maximum șase luni. Româncele sunt de două ori mai depresive decât bărbaţii. Statistic, una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbați, au arătat, anul trecut, specialiștii de la Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP).

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

7 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

7 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

9 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

10 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

11 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

12 ore ago