Categories: Sănătate

Aflati daca sunteti sau nu deprimati! Vedeti unde!

Timișorenii vor putea să descopere singuri dacă sunt sau nu deprimați. Timp de trei zile, un grup de voluntari psihologi și psihiatri face testări gratuite pentru depistarea depresiei. Conform unor studii, o treime din populaţia României suferă diverse forme de depresie, dar mai puțin de jumătate se și tratează.

Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale este celebrată în fiecare an pe 10 octombrie. Cu această ocazie, Centrul Positum, cu sprijinul Primăriei Timişoara, al Fundaţiei Politehnica Timişoara şi al Centrului Memoriei, organizează, în perioada 9-11 octombrie, o campanie de testare gratuită a depresiei. Aceasta se va desfășura la Centrul Positum, pe str. Glad, nr. 96, în spaţiul expoziţional al primăriei, din Piaţa Victoriei nr. 5, şi la Centrul Memoriei, pe str.Romulus, nr. 46 (lângă Hotel Excelsior). Se va face o testare și în incinta Universității Politehnice, la Facultatea de Mecanică, în special pentru studenții de aici.

În program sunt implicați aproape 20 de psihologi, psihiatri și medici. Psihologul clinician Oana Bot susține că există câteva semne care, dacă apar, ar trebui să pună subiectul pe gânduri. Cel mai simplu, depresia se recunoaște din limbajul nonverbal. O față tristă, cu colțurile gurii căzute, și ochi triști sunt semne clare. Dacă arăți așa și, în plus, nu te mai îngrijești, reacționezi lent sau te concentrezi mai greu la ce ai de făcut, evident că ar trebui să discuți cu un psiholog.

Dacă în ultimele două săptămâni ați avut simptome precum tristețe, oboseală, neliniște, probleme de concentrare, insomnie și somnolență, modificări ale apetitului, sentimente de vinovăție, de inutilitate, durere sufletească, gânduri legate de moarte, atunci neapărat ar trebui să vă adresați psihologului, pentru că depresia este deja instalată, explică specialistul.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual apar 150 de milioane de noi cazuri de depresie în toată lumea. Doar 10% din pacienți sunt tratați. De regulă, primul episod depresiv se tratează complet în maximum șase luni. Româncele sunt de două ori mai depresive decât bărbaţii. Statistic, una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbați, au arătat, anul trecut, specialiștii de la Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP).

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Domionic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

42 de minute ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

3 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

3 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

4 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

4 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

4 ore ago