Are și acum regretul că n-a ajuns fotbalist. Părinții îl vedeau inginer. Nu e nici una, nici alta. La 26 de ani, este deținătorul unui site cu aproape patru milioane de vizitatori pe lună, pentru care i s-au oferit două milioane de dolari. A refuzat. Stă la Timișoara și nu vrea să plece, fiindcă nu știe dacă ar mai avea timp să-și facă alți prieteni.
Cristian-Mihai Micle este din Caransebeș și, în 2006, a venit la facultate la Timișoara. Părinții voiau ca el să se facă inginer. Avea 100 de lei de cheltuială pe săptămână. O vreme, a mers. Asta, până în seara în care a ieșit cu prietenii în club și și-a făcut praf alocația pe o săptămână. Atunci s-a apucat să studieze, de unul singur, Internetul. „La cursuri învățam pe aparatură din anii ‘80. Noi eram în 2006”, povestește tânărul.
Nici măcar nu avea calculator. Împrumutase unul pe care îl putea folosi între orele 5 și 8 dimineața. „Am început cu conturi de publicitate pe Google, apoi cu un site de fun, cu glume și bancuri. După prima lună de tras tare am făcut 2,5 dolari. A doua lună, 50. Apoi am primit primul cec din viața mea, de 700 de dolari, după șase luni. I-am păstrat, pentru că nu știam cum voi mai face bani”, spune Cristian.
În acel moment, cu banii în mână, a început să ia în serios viitorul. „M-am gândit ce îmi propun eu în viață. Printre altele, o casă. Când m-am întrebat cum vreau să arate casa visurilor mele mi-am dat seama că nu știu. De aici a început totul. Ca să îmi dau seama cum va arăta casa mea, m-am apucat să caut poze. Am adunat ideile care îmi plăceau pe un site. Am observat și că existau site-uri care doar asta făceau: prezentau idei de case, interior design sau arhitectură. Am spus că pot să fac și eu asta. În 2007 am înregistrat domeniul, Freshome.com”, povestește Micle.
După câteva luni de postări, a plecat în vacanță în Grecia. Zece zile fără internet. Când s-a întors, a găsit 15 e-mailuri de la cititori fideli care îl întrebau de ce nu mai postează. „Am înțeles că lumea era interesată de ce făceam eu acolo și mi-am dat seama de potențial. Proiectul a crescut treptat. După vreo nouă luni aveam audiență și câștigam deja bani. Site-ul a devenit un blog magazine. Le prezintă oamenilor idei cum să își facă o casă mai frumoasăr. Primesc 200 – 300 de mailuri cu proiecte pe zi. Selectez cam cinci sau șase și le postez”, ne spune. Majoritatea cititorilor vin din SUA.
Potrivit evaluatorilor, valoarea pe piață a site-ului Freshome.com trece de 6,7 milioane de dolari. Promotorul lui refuză să vorbească însă despre bani. Firma pe care funcționează e înregistrată într-o zonă offshore, în Insulele Seychelles. Spune totuși că a avut trei oferte serioase pentru vânzarea proiectului, toate depășind un milion de dolari. Niște americani au venit cu avionul privat la Timișoara, oferindu-i două milioane de dolari, dar n-a vrut. Explicația e simplă: „Simt că site-ul acesta are potențial, încă el crește, nu a atins maximumul”.
Articolele sunt scrise de el și de patru fete, două din România, una din SUA și alta din Marea Britanie. „Îmi place să lucrez. Freshome.com e ca și copilul meu. Nici nu îmi vine să cred că au trecut cinci ani și jumate în proiectul ăsta. Și când mă culc, mă gândesc la asta. E viața mea, nu există nicio diferență între proiect și viața mea”, susține tânărul. Banii vin din publicitate. „Lucrez cu patru agenții din SUA. Am un account manager de la Google, din Dublin”, spune tânărul. Printre clienții mari care au vrut reclamă aici se numără Smartwater, HP, Intel, Motorola, Microsoft, Toyota. Acum doi ani, producătorul japonez de autovehicule a vrut exclusivitate pe site. A plătit pentru asta, timp de o lună, peste 10.000 de dolari.
Ce face cu banii? Îi reinvestește și călătorește: „Anul acesta, în fiecare lună am fost în ală țară. Am vizitat Africa de Sud, Maurititius, Madagascadar, Dubai”. Nu cumpără lucruri extravagante, spune că obiectul cel mai scump pe care îl are este un ceas Porsche design, pe care a dat 5.000 de dolari. A investit și într-un penthouse din Timișoara. Și nu vrea să plece din țară, fiindcă altundeva n-ar avea timp să-și facă alți prieteni. „Stau în România, pentru că viața mea este optimizată la Timișoara. Am avut oferte să să mut în SUA, dar aici am prieteni, aici fac sport. Business-ul acesta îmi ocupă mult timp, nu aș avea timp, într-un loc străin, să îmi fac prieteni noi”, spune tânărul.
Cristian-Mihai Miclea are totuși un regret. A vrut să se facă fotbalist, dar nu l-au lăsat părinții. „Trăiesc cu gândul acesta: dacă într-un domeniu care nu m-a atras și pe care nu îl cunoșteam, am ajuns unde sunt, cum era dacă făcea ceea ce simțeam că îi sunt dedicat? Adica fotbal. Când am absolvit clasa a opta, m-am prezentat la concurs pentru academia lui Gică Popescu. Am fost unul din cei 11 copii admiși dintr-un total de 1.200. Ai mei au spus că dacă mă duc acolo nu mai sunt copilul lor. Ei voiau să mă fac inginer”, conchide tânărul.
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…