Categories: Poli Timisoara

Blaturi si spagi pe ruta Timisoara – Oradea, despartite de trei decenii

Acum 27 de ani, doi oficiali polişti ofereau, pentru ca FC Bihor Oradea să „trântească” un meci, o sumă ce echivala cu preţul a două Dacii noi. Trei decenii mai târziu distanţă, tot pe ruta bihoreană, un arbitru de tuşă acuză echipa timişoreană că, prin intermediul a doi oficiali, a încercat să-l mituiască cu doar 200 de euro.

Numele lui Poli Timişoara este târât, de câteva zile, într-un caz de dare de mită către Iulius Timar, un tuşier care a făcut parte din brigada de arbitri de la meciul de pe teren propriu al timişorenilor cu Unirea Alba Iulia. În urmă cu 27 de ani, echipa timişoreană, prin antrenorul Octavian Foale şi organizatorul de competiţii Marin Bodin, a oferit 150.000 de lei, echivalentul a două Dacii noi, oficialilor de la FC Bihor, pentru a „trânti” un joc. Victoria era foarte importantă pentru Poli Timişoara, care se lupta pentru evitarea retrogradării cu două echipe de casă ale regimului: Victoria Bucureşti şi FC Olt.

Intenţia oficialilor lui Poli a fost desconspirată de oficialităţile comuniste, care au mers pe firul unei informaţii primite de la Romică Paşcu, unul din conducătorii de atunci ai lui FC Bihor şi viitor membru fondator al celebrei „cooperative” din anii ’90. Tavi Foale şi Marin Bodin au dat dovadă de curaj vecin cu nebunia în momentul în care au urcat în trenul care ducea spre Oradea cu o pungă în care erau 150.000 de lei.

A urmat o întâlnire cu preşedintele de onoare al bihorenilor, la care au sosit, nepoftiţi, şi miliţienii care i-au prins în flagrant pe timişoreni. Pentru Foale, acum în vârstă de 74 de ani, au urmat șase luni de coşmar, în care a făcut cunoştinţă cu temniţa comunistă. „Bătăi crunte, mâncare infectă şi tratamente posibile în ţări din lumea a treia”, spunea Foale, după căderea cortinei comuniste. După jumătate de an de chin, Foale a fost eliberat, dar amintirile acumulate în acele vremuri rămân şi astăzi la fel de vii. Mai ales că, până în 1990, nimeni nu avea curajul să povestească așa ceva, de teama represaliilor.

Share
Published by
Cosmin Bradu

Recent Posts

La anul, lalelele vor fi admirate şi în Parcul Botanic

Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…

2 ore ago

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…

2 ore ago

Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…

3 ore ago

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…

3 ore ago

La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…

3 ore ago

După 35 de ani

Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…

4 ore ago