Categories: Poli Timisoara

Blaturi si spagi pe ruta Timisoara – Oradea, despartite de trei decenii

Acum 27 de ani, doi oficiali polişti ofereau, pentru ca FC Bihor Oradea să „trântească” un meci, o sumă ce echivala cu preţul a două Dacii noi. Trei decenii mai târziu distanţă, tot pe ruta bihoreană, un arbitru de tuşă acuză echipa timişoreană că, prin intermediul a doi oficiali, a încercat să-l mituiască cu doar 200 de euro.

Numele lui Poli Timişoara este târât, de câteva zile, într-un caz de dare de mită către Iulius Timar, un tuşier care a făcut parte din brigada de arbitri de la meciul de pe teren propriu al timişorenilor cu Unirea Alba Iulia. În urmă cu 27 de ani, echipa timişoreană, prin antrenorul Octavian Foale şi organizatorul de competiţii Marin Bodin, a oferit 150.000 de lei, echivalentul a două Dacii noi, oficialilor de la FC Bihor, pentru a „trânti” un joc. Victoria era foarte importantă pentru Poli Timişoara, care se lupta pentru evitarea retrogradării cu două echipe de casă ale regimului: Victoria Bucureşti şi FC Olt.

Intenţia oficialilor lui Poli a fost desconspirată de oficialităţile comuniste, care au mers pe firul unei informaţii primite de la Romică Paşcu, unul din conducătorii de atunci ai lui FC Bihor şi viitor membru fondator al celebrei „cooperative” din anii ’90. Tavi Foale şi Marin Bodin au dat dovadă de curaj vecin cu nebunia în momentul în care au urcat în trenul care ducea spre Oradea cu o pungă în care erau 150.000 de lei.

A urmat o întâlnire cu preşedintele de onoare al bihorenilor, la care au sosit, nepoftiţi, şi miliţienii care i-au prins în flagrant pe timişoreni. Pentru Foale, acum în vârstă de 74 de ani, au urmat șase luni de coşmar, în care a făcut cunoştinţă cu temniţa comunistă. „Bătăi crunte, mâncare infectă şi tratamente posibile în ţări din lumea a treia”, spunea Foale, după căderea cortinei comuniste. După jumătate de an de chin, Foale a fost eliberat, dar amintirile acumulate în acele vremuri rămân şi astăzi la fel de vii. Mai ales că, până în 1990, nimeni nu avea curajul să povestească așa ceva, de teama represaliilor.

Share
Published by
Cosmin Bradu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago