Categories: Social

Criminalul de la Oravita a mai ucis o data, acum zece ani, dar a fost achitat

Agresorul celor două adolescente din Oravița are deja la activ o crimă și o condamnare. Iancu Măran a ucis, acum un deceniu, o fetiță de numai 12 ani, dar a fost achitat, deși a recunoscut că el este criminalul. Acum a recidivat și a ucis o adolescentă de 14 ani.

Iancu Măran, bărbatul suspectat că a ucis-o pe Adina Iasmina Florea și a agresat-o pe sora acesteia, Mirabela, a realizat „performanța” de a omorî o minoră, după care să-și recunoască fapta, să fie condamnat și să fie achitat. Totul, în numai doi ani. De ce a fost eliberat un individ atât de periculos nu știe nimeni. „Sunt hotărâri judecătorești, nu le putem comenta”, spune Marcela Pârvu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Iancu Măran are acum 35 de ani. Exacct acum zece ani, a violat și ucis o copilă de 11 ani. Ionela Hurdela, din Gârlişte, a fost dată dispărută de mama sa în 22 septembrie 2002. După 11 zile, trupul copilei a fost găsit într-o peșteră de lângă sat. În ziua în care a dispărut, ea plecase cu „Iancuțu” să facă niște poze în natură. Părinții au fost de acord, fără să știe că era ultima dată când o vedeau pe Ionela în viață.

Poliția a ajuns imediat la Măran. Inițial el a negat că are vreo legătură cu acest caz, apoi a recunoscut că a omorât fetița. „Inculpatul a relatat că, în data de 22.09.2002, s-a întâlnit cu minora Hurdela Ionela pe Valea Mare (Valea Gârliştei) de la marginea satului Gârlişte, iar aceasta i-ar fi spus că s-a certat cu părinţii şi vrea să plece la Anina. Cei doi au mers împreună până la peştera sus-menţionată, unde (conform susţinerilor inculpatului), minora i-ar fi propus să întreţină relaţii sexuale. În continuare, inculpatul declară că a refuzat, dar a acceptat (folosind un prezervativ), ca minora să îi excite manual sexul, toată acţiunea petrecându-se în interiorul peşterii”, se notează în rechizitoriu.

În peșteră a fost găsit un prezervativ, iar expertiza a găsit în interiorul acestuia urme biologice. Povestea este revoltătoare. „După cele întâmplate, cei doi au ieşit din peşteră şi au rămas la discuţii (…), moment în care s-ar fi luat la ceartă. Inculpatul Măran Iancu nu a dorit să dezvăluie motivul conflictului, afirmând doar că minora l-ar fi «insultat». (…) inculpatul a recunoscut că a ucis-o obturându-i căile respiratorii cu palma, după care a cărat cadavrul înapoi în peşteră. (…)”, se precizează în același act. „Iancuțu” a fost închis în 2003, dar, în 2005, a fost eliberat, fiind achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Scenariul scandalos s-a repetat în seara ultimei zile din septembrie 2012. Iancu Măran le-a scos la o plimbare cu mopedul pe surorile Mirabela (17) și Adina Iasmina (14) Florea. Medicii de pe Ambulanță, care au dus-o pe fata de 17 ani la spital, spun că Măran era iubitul surorii mai mici a acesteia. Polițiștii afirmă, pe de altă parte, că agresorul întreținea relații intime și cu o soră mai mare a adolescentelor. În timpul anchetei, Iancu Măran le-a spus polițiștilor că între el și fete a intervenit o altercație, moment în care le-a agresat cu cuțitul.

Surorile Florea provin dintr-o familie cunoscută la primăria din Oravița. Mama lor, țigancă, are zece copii dintr-o relație cu un bărbat care a murit acum doi ani. Întreaga familie locuiește într-o garsoniera confort IV. Marius Drăgilă, șefului Serviciului Social al Primăriei Oravița, spune că toți erau înscriși la cantina socială. (sursa foto: www.jurnalul.ro)

UPDATE: Procurorul criminalist Ioan Teacă a declarat că moartea fetei de 14 ani a survenit în urma secționării traheei și a unor multiple lovituri de cuțit în zona toracelui. Criminalul recunoaște că le-a luat pe cele două fete cu mopedul, dar nu recunoaște crima. Iancu Măran spune că fetele l-ar fi obligat să le ducă la Gârliște, iar el nu ar fi vrut. Din această cauză, susține Măran, ele l-ar fi atacat cu un cuțit, iar procurorul confirmă faptul că are o tăietură pe mână.

Pentru că a fost atacat de fete, s-a văzut obligat să le lege. Iancu Măran avea asupra lui un prezervativ folosit, despre care spune că nu l-a utilizat el, ci o altă persoană. El voia să-l lase la fața locului, pentru a induce anchetatorii în eroare. Și în 2002, când a comis violul din peștera de la Gârliște, a lăsat acolo un prezervativ folosit de altcineva.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

18 minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

55 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago