Categories: Afaceri

Un militar sarb si pilotul american pe care l-a doborat, la „A doua intalnire”

La 13 ani după bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii, colonelul sârb Zoltan Dani dezvăluie cum a doborât un avion american invizibil F117. E singurul aparat de acest tip doborât în istorie. Povestea militarului sârb și a pilotului american care a supraviețuit căderii a ajuns subiect de film.

În martie 1999, fosta Iugoslavie era bombardată în timpul operațiunii „Forțele Aliate”. Nimeni nu și-a putut explica de ce una dintre aeronavaele americane, considerată invincibilă, a fost detectată de radar și, ulterior, doborâtă. Știrea că „avionul invizibil” a căzut a părut, în prima fază, doar o invenție menită să crească încrederea trupelor sârbești. Avionul era considerat arma perfecta, utilizată fără greș de armata SUA începând din 1981, tocmai pentru că nu apărea pe radare.

Un soldat sârb a demonstrat că lucrurile nu stăteau chiar așa. Tânărul de atunci a ajuns acum colonel de armată. Zoltan Dani a doborât avionul F117 la Dejlov, în Voivodina, în martie 1999, din postura de comandant al Bateriei a treia a celei de-a 250 brigăzi a apărării antiaeriene iugoslave care a apărat Belgradul. Bărbatul a devenit nu numai erou naţional, dar a căpătat şi notorietate internaţională.

Colonelul Zoran Dani povestește că în dimineața de 27 martie 1999, în timp ce supreveghea cerul, a folosit radarul rusesc P18 pe o lungime de undă extrem de lungă, ceea ce a făcut avionul F117 vizibil pentru o scurtă perioadă de timp. „Pentru un radar cu unde atât de lungi, forma avionului nu reprezintă un obstacol. Aşa că am avut imaginea lui clară pe ecran. Am făcut calculele necesare, după care am început să aşteptăm ca avionul să zboare cât mai aproape, pentru că atunci are şanse minime să scape de racheta antiradar. La 15 kilometri am conectat radarul. În acel moment am dat comanda să se lanseze racheta, deoarece avionul era în interiorul zonei de nimicire. Atunci racheta şi-a făcut treaba”, a relatat ofițerul sârb.

În ultimul moment, pilotul a reușit să se catapulteze. Dale Zelko a fost reperat la scurt timp după aceea de o echipă de salvare americană. De-a lungul timpului, acel F117 a rămas singurul avion de acest tip a fost doborât în misiune.

În 2004, colonelul Zoltan Dani şi-a dat demisia din armată şi şi-a deschis o brutărie în satul natal. Anul trecut s-a întâlnit pentru prima dată cu pilotul „avionului invizibil”. Foștii inamici de pe câmpul de luptă au acceptat să apară într-un film documentar despre acea dimineață unică, care reface povestea întîmplării în aer și pe pământ. Filmul „A doua întâlnire”, finalizat anul acesta, e o poveste emoționantă despre destinele celor doi oameni atât de diferiți și totuși atât de asemănători, o poveste despre iertare și uitare.

Luni seară, ofițerul sârb Zoltan Dani, cel care a trimis la sol celebrul avion, va da mâna cu pilotul american Dale Zelko. Cei doi vin la premiera filmului documentar „O altă întâlnire”, care va fi prezentat la Belgrad, Novi Sad, Nis și Kovin.

Bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii au fost lansate la 24 martie 1999, fără aprobarea Consiliului de Securitate ONU, imediat după refuzul preşedintelui Slobodan Miloşevici de a accepta un acord de pace cu Kosovo. Potrivit sârbilor, raidurile s-au soldat cu moartea a 2.500 de civili, între care 89 de copii.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Sondaj INSCOP: PSD, lider detaşat, AUR pe locul II, la distanţă apreciabilă de PNL, locul III

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…

10 minute ago

Oseminte găsite în centrul oraşului în urma unor lucrări de excavare la un șantier

Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…

33 de minute ago

Primăria Timișoara anunță mai multe restricții de circulație rutieră

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…

49 de minute ago

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…

56 de minute ago

De 1 Decembrie vom avea și paradă la Timișoara, dar cu efective reduse

Timișoara se pregătește pentru ziua de 1 decembrie, una care în acest an va fi…

O oră ago

Dezbatere despre educația de mâine, la Universitatea Politehnica Timișoara

Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, conferința „Connecting Bridges: designing…

2 ore ago