Categories: Sănătate

Cum descoperim singuri caria dentara ?

Mulți pacienți știu un lucru sigur: o carie e ceea ce se vede pe suprafața dinților. Netratată, duce la distrucția dintelui în cauză. Adevarat, dar asta e doar o parte din problemă. Cariile nu sunt doar cele care se văd și cele care sunt expuse ochiului. Înainte de a dezvolta acest subiect, trebuie lămurit un aspect: o carie se formează pe un dinte ce deja e în contact cu mediul bucal și niciodată nu apare în cazul unui dinte inclus.

Localizările cariilor:
Cele mai frecvente sunt localizate în șanțuri și fosete. Adică pe suprafețele masticatorii. Acestea apar inițial ca pete maronii în interiorul șanțurilor. Acestea chiar dacă nu avansează în suprafață, avansează în profunzime, și tocmai de aceea multi pacienți se prezintă la dentist cu dureri și se minuneaza că din cauza acelei „cariuțe” se poate ajunge în unele cazuri și la devitalizarea dintelui (scosul de nerv).

O a doua localizare e între doi dinți. Să luam drept exemplu o carie situată pe suprafața masticatorie a unui dinte. Aceasta poate fi văzută în oglindă, însă o carie aflată între doi dinți nu poate fi văzută cu ușurință, iar când poate fi văzută e fie foarte avansată caria, fie a avut deja loc distrucția unui perete. .De ce apar cariile în astfel de localizări? Simplu: pentru că perii de la periuța dentară, fiind flexibili, nu vor putea curăța niciodată suprafața dintre doi dinți. Soluția? Firul interdentar.

O a treia localizare e la nivelul gingiei. De multe ori, datorită unui periaj incorect realizat, apare dezvelirea unei porțiuni din rădăcina dintelui. Dacă pentru suprafața coronara, smalțul are un rol deosebit de important, trebuie știut că rădăcina nu e învelită de smalț, tocmai de aceea zona radiculară expusă e susceptibilă cariei.

Și acum cunoscând aceste detalii ale localizării cariilor, cum să descoperim singuri caria:

Dacă e pe suprafețele masticatorii e simplu: colorațiile din șanțurile dintilor ne pot trage un semnal de alarmă.

Dacă e vorba despre o localizare a cariei în zona dintre doi dinți, folosirea firului interdentar ne poate ajuta: dacă firul interdentar agață, miroase, iar gingia sângerează ca raspuns nu la firul interdentar, ci ca răspuns la caria aflată în apropierea ei, iată un alt semnal de alarmă.

Dacă dintele pare a fi „mai lung” decât era înainte vreme, iar culoarea lui se modifică în porțiunea dinspre gingie, dacă apare lipsa de substanță, adică o ușoară scobitură, daca e sensibil… acest fapt din nou ar trebui să ne îndrepte spre un dentist.

În ultima perioadă, peste tot, accentul e pus pe prevenție, în această categorie vorbim despre igienizări și de ce sunt recomandate ca să fie efectuate cu regularitate. Odată cu ședința de curățare, pacientul află și care sunt modificările dentare din ultima perioada (modificari pe care el poate nu le vede singur în oglindă).

E mult mai ușor să tratezi o carie incipientă, decât să se aștepte apariția durerilor, să se ajungă la tratamente de canal, să se ajungă la distrucții încât să fie nevoie de coroniță de acoperire sau, în cel mai rau caz, la o distrucție atât de semnificativă încat să nu mai fie altă soluție decat extracția.

Soluția pentru prevenție e simpla: igienizări regulate; periaj corect efectuat acasă, pentru zonele pe care se efectuează masticația, zonele dinspre limbă și dinspre buze; folosirea firului interdentar – singurul care efectuează curățirea zonei dintre doi dinți; apa de gură.

www.dentaldesign.ro

www.drfondrea.ro

Share
Published by
editor

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago