Masuri posibile pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile

Fiecare instituție cu un anumit grad de implicare în derularea finanțărilor nerambursabile din Romania își pune problema găsirii unor idei și soluții care, aplicate, ar duce la creșterea gradului de absorbție al acestora pentru perioada care a mai rămas din acest ciclu financiar, dar mai ales pentru următorul, 2014-2020.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, sesiza „un lucru care trebuie sa ne dea de gândit, nu numai la nivelul decidenților politici, cât și la nivelul fiecarei persoane implicate în sistemul de gestionare“, faptul că mulți potențiali beneficiari ai acestor fonduri sunt sceptici în a aplica prin proiecte, întrucât văd în acest mecanism de obținere un exercițiu birocratic, complicat și dificil.

O problemă majoră a mecanismului a constituit-o coordonarea proceselor de acordare a acestor finanțări, care, deși „pe hârtie figura o anumită coordonare, în realitate ea nu a existat deloc” (Leonard Orban), și care trebuie să conducă spre o gestionare a procesului de absorbție orientată spre rezultatele proiectelor.

Astfel, pentru a se evita transformarea în „stat în stat” a anumitor organisme intermediare prin abordari complet diferențiate între AM-uri ar trebui să fie „în coordonarea directă a unui singur minister și cu aplicarea politicilor sectoriale prin existența unor organisme intermediare la nivelul ministerelor de linie”, mai este de părere Leonard Orban.

Pentru îmbunătățirea acestor situații, se iau în calcul mai multe măsuri, printre care o aplicare unitară a condițiilor de implementare la nivelul fiecărui AM, lucru ce s-a început deja prin ordinul ministrului Afacerilor Europene, ce a intrat în vigoare din 29 octombrie 2012, privind aplicarea în cadrul tururor programelor operaționale a acelorași proceduri de atribuire a contractelor de produse, servicii și lucrări, având ca beneficiar o societate privată.

O altă măsură luată în calcul este externalizarea unor activități ale AM, care cer o anumită expertiză, privind evaluarea și implementarea proiectelor, pentru că „e greu ca doar din interior să faci reforma”, după cum spunea prim-ministrul Victor Ponta, menționând că în luna decembrie se va aborda, într-o discuţie cu oficialii Băncii Mondiale, subiectul monitorizării şi expertizei externe.

Această propunerea a fost lansată de șeful Ministerului Afacerilor Europene, Leonard Orban, cu aplicabilitate, cel mai probabil, în exercițiul financiar viitor, și prin care „una dintre marile probleme cu care ne confruntăm, cea a unei capacități administrative insuficiente”, poate fi rezolvată.

Și din partea Băncii Naționale vin semnale de preocupare a viceguvernatorului Bogdan Olteanu privind absorbția fondurilor nerambursabile. Oficialul BNR crede că o formulă disponibilă pentru pregătirea exercițiului financiar următor ar fi „derularea unora dintre fondurile europene, acelea destinate sectorului privat, prin intermediul băncilor mai curând decât prin intermediul administraţiei publice. Poate fi una dintre soluţii atât pentru încurajarea activităţii de creditare, cât şi pentru interesul public major al absorbirii fondurilor europene”.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

2 minute ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

45 de minute ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

O oră ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

2 ore ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

4 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

5 ore ago