Sprijin financiar prin microcredite

Lansat în 2010, Instrumentul european de microfinanţare PROGRESS, facilitează accesul întreprinderilor mici la microcredite, prin împrumutarea unor sume mai mici de 25 000 de euro.

Microfinanţarea este esenţială pentru ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică: 99% din companiile nou-înfiinţate din Europa sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, o treime dintre acestea fiind iniţiative lansate de către persoane rămase fără un loc de muncă.

Prin acest instrument, antreprenorii nu primesc fondurile direct, ci prin intermediul furnizorilor de microcredite selectaţi la nivelul UE, aceștia având garanţii, reducând astfel riscul unor eventuale pierderi.

Furnizorii de microcredite pot fi bănci publice sau private, instituţii nebancare şi organizaţii non-profit care acordă microfinanţare, în România fiind selectați Banca Transilvania, Societatea de Microfinanțare Rurală FAER IFN SA și Societatea de Microfinanțare Patria Credit.

Condiţiile de creditare de care vor beneficia antreprenorii (sumă, durată, dobândă, comisioane, timpul necesar pentru obţinerea împrumutului) depind de furnizorul de microcredite la care apelează.

Scopul acestui instrument european de finanțare este de a veni în ajutorul celor care au acces limitat la piaţa convenţională a creditelor: întreprinzătorii femei, tinerii întreprinzători, întreprinzătorii care aparţin unui grup minoritar, întreprinzătorii care suferă de o dizabilitate, întreprinderile individuale etc.

Dintre avantajele acestor credite se numără rapiditatea în procesarea dosarului de credit şi în acordarea creditului, eliminarea birocraţiei deoarece pentru întocmirea dosarului de credit se solicită un minim de acte.

Microfinanţarea Progress nu poate fi folosită pentru a acoperi linii de credit (overdraft, linii de credit revolving pe termen scurt etc.).

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

O oră ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

5 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

8 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

8 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

10 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

10 ore ago