Categories: Zâmbete amare

2012 – Anul marilor schimbari

Fără nicio îndoială, cel puțin în județul Timiș, anul 2012 a reprezentat anul marilor schimbări în zona politic-administrativă. Probabil a fost anul cu cele mai multe transformări de după 1989. În primul rând, din vară, Timișoara are un nou primar, în persoana lui Nicolae Robu, după 16 ani de „domnie” a lui Gheorghe Ciuhandu.

Victoria lui Robu a fost facilitată și de retragerea din cursă a lui Ciuhandu, dând cale liberă speculațiilor privind rezultatul alegerilor în cazul în care fostul primar ar fi candidat. Ca o părere personală, subsemnatul crede că Robu ar fi câștigat și atare condiții, însă nu la pas, așa cum s-a întâmplat în confruntarea cu Adrian Orza.

Șase luni este destul de puțin pentru a face o evaluare a activității noului primar. Se observă totuși o anumită efervescență, evidențiată și de faptul că, cel puțin în ultimii ani, administrația Ciuhandu a intrat într-o incontestabilă blazare. Pe de altă parte, și efervescența de acum are o anumită doză – unii spun puternică – de dezorganizare, de împrăștială. Nu există (sau nu se vede) o abordare sistematică a problemelor orașului. Se sare cu prea multă nonșalanță de la o chestiune la alta, de la jocuri cu lumini pe Bega la drumuri, de la „acvariul” din centru la sistematizarea străzilor etc. În apărarea lui Robu ar fi chestiunea că, din cauza indiferenței din ultimii ani, sunt foarte multe lucruri de care trebuie să te apuci.

Schimbare după opt ani și la CJ Timiș, unde Titu Bojin a întrerupt „domnia” de două mandate a lui Constantin Ostaficiuc. Meritul lui Bojin este că l-a bătut în alegeri chiar pe titularul postului, și nu oricum, ci de-a dreptul devastator. La CJT a fost înlocuită întreaga conducere a instituției, Bojin fiind secundat de doi tineri, Călin Dobra și Marian Vasile. Activitatea consiliului județean este mai puțin spectaculoasă, mai puțin vizibilă decât a primăriei, astfel că e mai greu de făcut o evaluare după șase luni de mandat. Totuși, Bojin a făcut ceea ce n-a făcut Robu, și anume a schimbat din șefii din instituții preluați de la Ostaficiuc.

Cei doi, Robu și Bojin, urmează să fie sprijiniți de noua garnitură de parlamentari pe care o are Timișul, în urma alegerilor desfășurate la începutul lunii decembrie. Cel puțin așa am înțeles în timpul campaniei electorale, că noii senatori și deputați se duc în parlament pentru a sprijini proiectele Timișului și Timișoarei. Și că tot e vorba de schimbări, la o privire fugară, se poate observa că, din cei 19 parlamentari de Timiș, doar patru și-au prelungit mandatul. E vorba de PSD-iștii Ilie Sârbu, Dorel Covaci și Sorin Stragea, plus PDL-istul Alin Popoviciu. De altfel, acesta din urmă a rămas „ultimul mohican” din cei șase parlamentari ai PDL rezultați în urma alegerilor din 2008.

Acum, marea întrebare rămâne dacă toate aceste schimbări vor aduce cu ele un plus pentru timișoreni și timișeni. Căci altfel, rămânem cu bifarea unor schimbări. Anul 2013 ne va lămuri, în parte, și asupra acestui aspect. Și încă ceva! O singură persoană totuși a reușit să rămână în picioare și după acest an al marilor transformări. E vorba de „matusalemicul” secretar al primăriei, Jean Cojocari. E drept, a mai pierdut din atribuțiuni, dar a rămas pe poziții!

Share
Published by
editor

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

4 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

6 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

8 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

8 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

9 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

10 ore ago