Frecvent, părinții se prezintă la cabinet cu copii cu simptome de astm bronșic și susțin că nu vor ca micuțul să ia corticosteroizi, din cauza efectelor adverse. Ce nu știu acești părinți este faptul că, în ultimii ani, tratamentul astmului bronșic s-a schimbat foarte mult.
Înainte de aparitia spray-urilor se folosea corticoterapia orală, cu multiple efecte adverse generalizate: retard de creștere, retenție de apă și sare, creșterea glicemiei, osteoporoza, scăderea potasiului seric, atrofie și slăbiciune musculară, glaucom, atrofie cutanată, hirsutism etc. Apariția spray-urilor a revoluționat tratamentul astmului bronșic. Acestea sunt lipsite de efecte adverse generalizate deoarece acționează local, la nivelul bronhiilor, și nu sistemic.
Corticosteroizii inhalatori au rol antiinflamator și reprezintă tratamentul de primă intenție în astmul bronșic, indiferent de cauza acestuia, indiferent dacă astmul bronșic este cauzat de infecții, de alergeni sau este ocupațional.
De ce sunt indicați sub formă de spray inhalator? Administrarea sub formă de spray distribuie medicamentul local, la nivelul bronhiilor, acolo unde este de fapt inflamația și în acest fel efectele adverse sistemice sunt minime.
Singurele efecte adverse frecvent întâlnite la pacienții aflati sub tratament cu corticoid inhalator sunt: răgușeala, senzația iritativă în gât, candidoza bucală și, rar, bronhospasmul. Aceste efecte sunt reduse la minimum dacă pacientul clătește gura cu apă de gură sau apă cu bicarbonate, după fiecare administrare a spray-ului, și daca administrează spray-ul inhalator printr-un dispozitiv, numit spacer, respectiv babyhaler la copii, nu direct în gură. Dacă spray-ul este administrat direct în gură, doar 10-40% din medicament ajunge în bronhii. Restul rămâne în gură sau se înghite, crescând riscul efectelor adverse sistemice.
Nu toate dispozitivele inhalatorii se administrează pe spacer/babyhaler, ci doar spray-urile. Dispozitivele care conțin medicamentul sub formă de pulbere se administrează direct în gură, deoarece medicamentul este aspirat printr-un inspir adânc direct în bronhii.
În concluzie: pacienții cu astm bronșic nu trebuie să se teamă de efectele adverse atunci când iau corticosteroizi inhalatori. Acestea nu apar la administrarea unei cantități mici (micrograme) găsite în spray, iar avantajul spray-urilor este că acționează local la nivelul bronhiilor, nu sistemic, ca și corticoterapia orală/ injectabilă.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…