Categories: Sfatul medicului

Efectele corticosteroizilor inhalatori in astmul bronsic

Frecvent, părinții se prezintă la cabinet cu copii cu simptome de astm bronșic și susțin că nu vor ca micuțul să ia corticosteroizi, din cauza efectelor adverse. Ce nu știu acești părinți este faptul că, în ultimii ani, tratamentul astmului bronșic s-a schimbat foarte mult.

Înainte de aparitia spray-urilor se folosea corticoterapia orală, cu multiple efecte adverse generalizate: retard de creștere, retenție de apă și sare, creșterea glicemiei, osteoporoza, scăderea potasiului seric, atrofie și slăbiciune musculară, glaucom, atrofie cutanată, hirsutism etc. Apariția spray-urilor a revoluționat tratamentul astmului bronșic. Acestea sunt lipsite de efecte adverse generalizate deoarece acționează local, la nivelul bronhiilor, și nu sistemic.

Corticosteroizii inhalatori au rol antiinflamator și reprezintă tratamentul de primă intenție în astmul bronșic, indiferent de cauza acestuia, indiferent dacă astmul bronșic este cauzat de infecții, de alergeni sau este ocupațional.

De ce sunt indicați sub formă de spray inhalator? Administrarea sub formă de spray distribuie medicamentul local, la nivelul bronhiilor, acolo unde este de fapt inflamația și în acest fel efectele adverse sistemice sunt minime.

Singurele efecte adverse frecvent întâlnite la pacienții aflati sub tratament cu corticoid inhalator sunt: răgușeala, senzația iritativă în gât, candidoza bucală și, rar, bronhospasmul. Aceste efecte sunt reduse la minimum dacă pacientul clătește gura cu apă de gură sau apă cu bicarbonate, după fiecare administrare a spray-ului, și daca administrează spray-ul inhalator printr-un dispozitiv, numit spacer, respectiv babyhaler la copii, nu direct în gură. Dacă spray-ul este administrat direct în gură, doar 10-40% din medicament ajunge în bronhii. Restul rămâne în gură sau se înghite, crescând riscul efectelor adverse sistemice.

Nu toate dispozitivele inhalatorii se administrează pe spacer/babyhaler, ci doar spray-urile. Dispozitivele care conțin medicamentul sub formă de pulbere se administrează direct în gură, deoarece medicamentul este aspirat printr-un inspir adânc direct în bronhii.

În concluzie: pacienții cu astm bronșic nu trebuie să se teamă de efectele adverse atunci când iau corticosteroizi inhalatori. Acestea nu apar la administrarea unei cantități mici (micrograme) găsite în spray, iar avantajul spray-urilor este că acționează local la nivelul bronhiilor, nu sistemic, ca și corticoterapia orală/ injectabilă.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago