Spiritual vorbind, sărbătoarea Crăciunului este strâns legată de renaștere și de redescoperirea sinelui. Crăciunul este acea sărbătoare în urma căreia totul se redefinește. Pornind de la aceste considerente, se poate spune că sărbătoarea Nașterii Domnului este poate prilejul cel mai bun pentru redescoperirea tradițiilor românești. Prin urmare, recomandarea agenției de turism Ultramarin ne îndreaptă către nordul României, într-o zonă în care tradițiile românești de odinioară sunt încă vii: Bucovina.
Fie că vorbim de Suceava, Gura Humorului, Voroneț sau Cacica, posibilitățile de cazare sunt practic nelimitate. Pentru a trăi, însă, din plin toate tradițiile românești de Crăciun, opțiunea cea mai bună ar fi pensiunile agroturistice sau micile pensiuni construite pe lângă gospodăriile oamenilor. În aceste locuri, oaspeții sunt practic integrați în viața localității respective.
În foarte multe locuri, vizitatorilor li se pun la dispoziție elemente de port popular. Apoi, începând din Ajunul Crăciunului, vizitatorii pot vedea și trăi în mijlocul tradițiilor românești specifice zonei. Una dintre acestea este colindatul.
În Bucovina, colindatul este nu numai o datină, ci, prin modul de organizare, a devenit o adevărată instituție, cu legi și reguli specifice. Copiii și tinerii se întrunesc, din timp, în grupuri de câte șase persoane, pentru alcătuirea viitoarelor cete, selecția făcându-se în funcție de categoria socială, afinitățile personale, calitățile morale sau gradele de rudenie. Tot din timp se alege și conducătorul cetei – numit vătaf, calfa sau turc – ce trebuie să fie un bun organizator, să aibă autoritate asupra tinerilor, o conduită morală ireproșabilă si sa fie un bun dansator. Colindatul începe din ajunul Crăciunului și durează până la Bobotează.
Masa de ajun este un alt element de tradiție foarte important. În cadrul acestei mese festive se servesc, de regulă, 12 feluri de mâncare. Tradițional, masa de ajun este alcătuită din mâncăruri de post, fără carne, dar majoritatea pensiunilor servesc astăzi mâncare pe gustul vizitatorilor. La cele patru colțuri ale mesei sunt așezați patru colaci rotunzi. În mijlocul mesei este așezat un colac numit „Creciun” și o sticlă de vin. În jurul acestora se așează apoi cele 12 feluri de mâncare.
Ziua de Crăciun începe prin slujba de Crăciun, moment la care cei ce vizitează Bucovina pot participa în una dintre cele mai frumoase biserici din România. După slujbă, toată lumea merge la masa de Crăciun. Bucatele puse pe masă au la bază carnea de porc. La aperitiv se servesc cârnați de casă, caltaboși, leber și alte preparate. Nu lipsesc nici ciorbele specifice în Bucovina, sarmalele fierte în sos de roșii și friptura la ceaun. Acestora li se adaugă, în cele din urmă, cozonacii. Masa de Crăciun este una dintre cele mai bogate mese în fiecare casă.
Obiceiurile în general trebuie trăite, nu doar descrise. Prin urmare trebuie să fim conștienți că modul cel mai bun de a ne cunoaște propriile rădăcini nu este altul decât să ne luăm inima în dinți și să plecăm de Crăciun în locuri precum Bucovina. Cu siguranță aceasta va fi mai mult decât o călătorie, va fi o experiență de viață.
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…