Taximetristii au crescut pe sest tarifele

Majoritatea fimelor de taximetrie din Timişoara au majorat, de la sfârşitul săptămânii trecute, tariful cu 50 de bani. Mișcarea a fot făcută fără a fi anunțați, în prealabil, clienții, care s-au trezit că plătesc mai mult pe rutele deja cunoscute. În 2011, tocmai pentru că au aplicat aceeași tactică, s-au ales cu o amendă uriașă de la Consiliul Concurenței. Acum nu pare să le mai pese.

Peste 90% din taximetriștii din Timişoara, în special cei de la marile firme (Tudo, Fan, Radio), afișează acum un tarif de 2,19 lei/km până la ora 22, și 2,49 lei/km, noaptea. Tariful extern, despre care iniţial se spunea că va fi scos şi nu va mai putea fi utilizat, a ajuns la 2,79 lei/km. Singurii care nu au modificat prețul şi au rămas la 1,69 lei/km în timp de zi sunt cei de la Euro şi Pro, dar aceștia urmează să se conformeze în curând.

Saltul de 50 de bani a născut neînţelegeri, mai mulţi clienţi reclamând taximetriştii, după ce au considerat că au fost duşi cu alt tarif decât cel cunoscut, fără să li se spună acest lucru. Nici măcar toţi taximetriştii nu-s mulţumiţi. „70% suntem mulţumiţi. Era mai bine să se facă 2,49 lei kilometrul pe timp de zi. Era mai bine să se facă procedurile corect. Au făcut tarifele şi după aia au făcut fişele”, spune Cristea Savu, preşedintele interimar al Asociaţiei Taximetriştilor independenţi din Timişoara.

Pe tema tarifului de taxi s-a discutat acerb la Timişoara în ultimele luni. Problema era la cei doi mai patroni de firme de taxi, Tudorel Peşteleu, de la Tudo, şi Ştefan Ciocsan, de la Fan, sub cupola cărora sunt mai bine de jumătate din taximetrişti. De cele mai multe ori, Peşteleu şi Ciocsan nu s-au înţeles. Au preferat să stea la cutie şi au aşteptat mişcarea adversarului, pentru ca putea afișa un tarif mai ieftin cu un ban decât concurența.

Se spunea că Tudorel Peşteleu va ţine de vechiul tarif cât va putea, pentru că are contracte cu firme mari, care ar fi mai greu de renegociat. Acest lucru a fost însă rezolvat. „Contractele noastre cu mai multe mari companii au fost renegociate. Nu ştim cum va fi cu noul tarif. Practic am avut o singură zi lucrătoare în care s-a lucrat pe noul tarif. Nu patronii de firme s-au înţeles asupra acestuia, ci transportatorii între ei”, afirmă Tudorel Peşteleu, patronul de la Tudo Taxi.

Când au crescut ultima oară tariful la Timişoara, firmele de taxi au avut belele pentru că au făcut-o toate în acelaşi timp. La fel ca şi acum. Consiliul Concurenţei a dat o amendă fără precedent la Timişoara în 2011. 11 firme de taximetrie care s-ar fi înţeles la majorararea simultană a tarifelor au fost amendate cu aproape 350.000 de lei. Firma Radio Taxi, una dintre cele mai mari oraş, a scăpat de amendă. Conform Consiliului Concurenţei, Radio Taxi a fost prima companie care a aplicat la politica de clemenţă, pentru că ar fi denunţat practicile anticoncurenţiale de la Timişoara.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago