Categories: Sfatul medicului

Desensibilizarea alergica, tratamentul curativ al alergiilor

Desensibilizarea alergică, vaccinul antialergic sau imunoterapia reprezintă opțiunea terapeutică oarecum curativă a alergiilor. Spunem oarecum, deoarece unele persoane obțin vindecare după imunoterapie, iar altele obțin doar o ameliorare a simptomelor pe o perioadă lungă de timp, aproximativ 15 – 20 ani, după care simptomele revin, dar mult reduse în intensitate.

Rolul desensibilizării este de a învăța sistemul imun să nu se mai lupte cu substanțe care, în mod normal, nu fac rău (polen, praf de casă, mucegai etc) și să învețe să le tolereze, așa cum se întâmplă la persoanele nealergice. Cum facem acest lucru? Prin administrare progresiv crescândă de extracte de alergeni până la obținerea unei doze de întreținere, care se va administra o perioadă lungă de timp, 3 – 5 ani.

Imunoterapia este indicată ideal la pacienții alergici la un singur alergen, care necesită tratament antialergic o perioadă lungă de timp. Se poate face și la persoane alergice la mai mulți alergeni, dar, cu cât este mai mare numărul de alergeni, cu atât scade rata de succes terapeutic.

Cum se face desensibilizarea și de către cine? Desensibilizarea se poate realiza prin mai multe modalități, dar două sunt cel mai frecvent folosite: administrare de picături sublingual și injecții subcutanate. Medicul alergolog este cel care poate recomanda o astfel de terapie, iar desensibilizarea trebuie începută întotdeauna în cabinetul de alergologie, pentru ca medicul alergolog să observe și să trateze eventualele reacții adverse.

Desensibilizarea sublinguală constă în administrarea de picături sublingual, mai multe zile pe săptămână, este mai puțin standardizată, se face acasă de către pacient, fiind preferată la copii, dar nu este la fel de eficientă ca și cea subcutanată.

Desensibilizarea prin injecții subcutanate se face de către medicul alergolog, sub supraveghere timp de cel puțin 30 minute în cabinetul de alergologie. Necesită o perioada de 3 – 5 ani, dar rezultatele sunt bune. După o perioadă de șase luni – un an de vaccin antialergic, pacienții observă îmbunătățiri serioase ale stării de sănătate, renunțând la medicația antialergică.

Cercetătorii străini studiază intens o nouă metodă de desensibilizare alergică, și anume imunoterapia intraganglionară. În ganglionii limfatici se produc majoritatea celulelor răspunsului imun, respectiv celulele implicate în alergie. Cercetătorii au observat că prin administrare de vaccin antialergic direct în ganglionii limfatici, o perioada scurtă de timp, nivelul anticorpilor pentru alergie (IgE) a scăzut semnificativ, ceea ce înseamnă o reducere serioasă a simptomelor alergice.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

55 de minute ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

58 de minute ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

O oră ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

15 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

16 ore ago