Categories: Sfatul medicului

Desensibilizarea alergica, tratamentul curativ al alergiilor

Desensibilizarea alergică, vaccinul antialergic sau imunoterapia reprezintă opțiunea terapeutică oarecum curativă a alergiilor. Spunem oarecum, deoarece unele persoane obțin vindecare după imunoterapie, iar altele obțin doar o ameliorare a simptomelor pe o perioadă lungă de timp, aproximativ 15 – 20 ani, după care simptomele revin, dar mult reduse în intensitate.

Rolul desensibilizării este de a învăța sistemul imun să nu se mai lupte cu substanțe care, în mod normal, nu fac rău (polen, praf de casă, mucegai etc) și să învețe să le tolereze, așa cum se întâmplă la persoanele nealergice. Cum facem acest lucru? Prin administrare progresiv crescândă de extracte de alergeni până la obținerea unei doze de întreținere, care se va administra o perioadă lungă de timp, 3 – 5 ani.

Imunoterapia este indicată ideal la pacienții alergici la un singur alergen, care necesită tratament antialergic o perioadă lungă de timp. Se poate face și la persoane alergice la mai mulți alergeni, dar, cu cât este mai mare numărul de alergeni, cu atât scade rata de succes terapeutic.

Cum se face desensibilizarea și de către cine? Desensibilizarea se poate realiza prin mai multe modalități, dar două sunt cel mai frecvent folosite: administrare de picături sublingual și injecții subcutanate. Medicul alergolog este cel care poate recomanda o astfel de terapie, iar desensibilizarea trebuie începută întotdeauna în cabinetul de alergologie, pentru ca medicul alergolog să observe și să trateze eventualele reacții adverse.

Desensibilizarea sublinguală constă în administrarea de picături sublingual, mai multe zile pe săptămână, este mai puțin standardizată, se face acasă de către pacient, fiind preferată la copii, dar nu este la fel de eficientă ca și cea subcutanată.

Desensibilizarea prin injecții subcutanate se face de către medicul alergolog, sub supraveghere timp de cel puțin 30 minute în cabinetul de alergologie. Necesită o perioada de 3 – 5 ani, dar rezultatele sunt bune. După o perioadă de șase luni – un an de vaccin antialergic, pacienții observă îmbunătățiri serioase ale stării de sănătate, renunțând la medicația antialergică.

Cercetătorii străini studiază intens o nouă metodă de desensibilizare alergică, și anume imunoterapia intraganglionară. În ganglionii limfatici se produc majoritatea celulelor răspunsului imun, respectiv celulele implicate în alergie. Cercetătorii au observat că prin administrare de vaccin antialergic direct în ganglionii limfatici, o perioada scurtă de timp, nivelul anticorpilor pentru alergie (IgE) a scăzut semnificativ, ceea ce înseamnă o reducere serioasă a simptomelor alergice.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

4 minute ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

3 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

3 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

5 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

5 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

6 ore ago