Categories: SocialUltima ora

Paisie Lugojanul, „povestit” la DNA de fostii angajati ai centrelor educationale

Procurorii DNA Timişoara au audiat primul martor în dosarul „Şpagă din bani europeni”, girat de Arhiepiscopia Timişoarei. Sunt inculpați în acest dosar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel şi contabila Mihaela Zărie. Cu toții pot ajunge la închisoare.

Sorina Sima, coordonatorul fostului centru educaţional de la Sânnicolau Mare, a explicat procurorilor unde s-a ajuns din cauza Preasfinţitului Paisie Lugojanul şi a acoliţilor săi. În faţa procurorilor, Sima a susţinut că nu ar fi primit toţi banii pe care îi datora Arhiepiscopia Timişoarei, dar nici nu mai vrea să audă de ei. Miercuri sunt așteptate la DNA Timişoara două asistente sociale și bucătăreasa de la centrul educaţional din Lugoj, precum și o angajată de la Făget. Vineri vor da declarații mai multe angajate de la Sânnicolau Mare.

Centrele educaţionale au fost create în baza unui proiect european POSDRU, coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia. Arhiepiscopia Timișoara a fost partener în acest proiect. Scandalul care a dus la închiderea centrelor educaționale a început după ce Arhiepiscopia Timişoarei a solicitat 500 de lei lunar, ca „donaţie”, din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor. Iniţial, aceşti bani au fost daţi în nume colectiv, pe chitanţe, apoi nu a mai existat nicio hârtie oficială.

Sunt inculpați în acest dosar Ion Gheorghe, adică Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel şi contabila Mihaela Zărie. Dacă se va dovedi că au furat banii angajaţilor şi şi-au însuşit bursele copiilor amărâţi, ei pot ajunge direct după gratii. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi-a declinat competenţa în acest dosar, către DNA Timişoara.

Paisie a avut inteligenţa să nu semneze nicio hârtie în acest caz, dar subordonaţii săi au fost nevoiţi să-i dea ascultare. „Am crezut că dacă facem, cu toţii, aceste donaţii, vom putea ajuta copiii săraci. A trebuit să facem ascultare. Nu am avut altă soluţie”, ne-a declarat, la începutul scandalului, preotul Cristian Pavel, unul dintre cei doi coordonatori ai centrelor sociale din Timiş. În ciuda probelor, atât Mitropolia Banatului, cât şi Patriarhia Română păstrează o tăcere suspectă. „Grija” pentru banii europeni de care a dat dovadă Arhiepiscopia Timişoarei a atras închiderea a 16 centre educaţional-sociale din întreaga țară. În Timiş s-au închis cinci astfel de centre.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago