Servicii medicale mai scumpe la privat! Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat sistarea finanţării clinicilor private de la începutul lunii martie, iar cele 10 procente care erau alocate sectorului privat vor fi dirijate spre sistemul public. Urmarea imediată: majorarea prețurilor serviciilor medicale.
După intrarea în vigoare a noului contract-cadru, pacienții care optează pentru spitalele private vor plăti integral serviciile medicale. În prezent, Casa Națională de Sănătate plătește instituțiilor sanitare private serviciile medicale la valoarea pe care o plătește și celor de stat. Spre exemplu, pentru o femeie care dorește să nască prin cezariană într-un spital privat, Casa de Asigurări de Sănătate decontează 2.000 de lei. Diferenţa până la costul total al intervenţiei şi al spitalizării era achitată de viitoarea mămică. Aceeaşi sumă ar fi fost decontată şi dacă femeia opta pentru un spital public.
Banii publici la care se referă ministrul Sănătăţii reprezintă, de fapt, contribuţia la asigurarea de sănătate pe care fiecare dintre noi o plăteşte în mod obligatoriu din salarii sau alte venituri. Dacă iniţiativa lui Nicolăescu va fi pusă în practică, de la 1 martie, pacienții nu-şi vor mai putea folosi asigurările decât în spitalele de stat.
Eugen Nicolăescu nu a precizat exact dacă aceste schimbări se vor aplica doar spitalelor sau acestea vor afecta și investigațiile paraclinice și de laborator. „Nu cred că se va aplica la toate componentele sistemului privat de sănătate. Se referă doar la faptul că spitalele private acoperă în prezent cam 10% din cheltuielile spitalelor în general. Probabil că domnul ministru a vrut să spună că această sumă ar trebui acoperită din asigurări private.
Eu mă îndoiesc că o astfel de măsură nu va avea repercusiuni asupra sistemului sanitar. Asiguratul are dreptul să-și aleagă furnizorul de servicii și din sistemul privat. Faptul că sistemul privat impune și o coplată nu e un impediment, pentru că și în spitalele de stat există anumite zone care nu sunt acoperite financiar și atunci trebuie să soliciți pacienților să plătească”, spune dr. Florin Bârsășteanu.
În judeţul Timiş, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a decontat în total, în 2012, peste 285 de milioane de lei. Din această sumă, în jur de zece milioane au mers către șase clinici private.
2024 a fost anul în care Art Encounters a redefinit granițele dialogului cultural, arată reprezentanţii…
La finalul anului trecut, pe 30 decembrie,, a fost depusă cu succes cererea de finanțare…
Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi…
”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă…
Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în…
22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat…