Categories: Social

Sfantul Vasile cel Mare

Pe 1 ianuarie, lumea creștină sărbătorește praznicul Sfântului Vasile cel Mare. Aflată sub patronajul acestui veritabil stâlp al ortodoxiei, luna ianuarie este perioada în care, în biserici și mănăstiri, sunt citite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, pentru alungarea demonilor și dezlegarea celor posedați.

Sfantul Vasile cel Mare este sărbatorit pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. S-a născut în 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori și patru frați. Cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile. Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viata ascetica.

Trăind într-o desăvârșită curăție trupească și sufletească, tânărul a mers la școlile din Cezareea, apoi la cele din Bizanțul imperial. A ajuns la cea mai înaltă academie din timpul său, în Atena, unde l-a întâlnit pe Sf. Grigorie de Nazianz, iar amândoi au apucat calea Bisericii. Pe urmele lor a călcat Sf. Grigorie de Nyssa, fratele mai mic al Sfântului Vasilie. Dupa moartea părinților, cei doi frați împart săracilor averea familiei.

Sfântul Vasile cel Mare devine cel dintâi ierarh care a întemeiat azile și spitale pentru ajutorarea celor săraci și neputincioși. În fiecare duminică, după slujbă, Sfântul Vasile cel Mare făcea o minune. Pe 1 ianuarie, anul 379, el s-a mutat la cele veșnice, săvârșind o ultimă minune. Doctorul care îl ingrijea era un păgân ce refuza să se boteze. În ajun de Anul Nou, el i-a spus sfântului că, până la apusul soarelui, trebuie să se pregătească de călătoria fără întoarcere. Sfântul Vasile l-a pus să jure că va accepta să se boteze, dacă el, bolnavul aflat pe moarte, va trăi până a doua zi. În zori, doctorul a revenit, găsindu-l pe Vasile îngenuncheat la icoană.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și, desigur, la 1 ianuarie.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului de Interne, 593.906 de români poartă numele Sfântului Vasile. Din totalul româncelor, 84.606 se numesc Vasilica, 1.890 – Vasilca, 557 – Vasila, iar 947 – Sica. Conform datelor furnizate, majoritatea bărbaţilor se numesc Vasile – 484.541, Vasilică – 20.228, Silică – 229 sau Vasi – 80.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

45 de minute ago

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

12 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

12 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

12 ore ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

12 ore ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

15 ore ago