Trei locuri din România pe care trebuie să le vizitezi anul acesta

Începutul de an este perioada când fiecare dintre noi începe să-și facă planuri unde vrea să călătorească și ce vrea să vadă. Atracția țărilor străine este mare, poate și datorită faptului că acestea sunt mult mai bine promovate. Totuși, agenția de turism Ultramarin propune trei locuri din România pe care trebuie neapărat să le vizitezi anul acesta.

Bârsana, Maramureș. Maramureşul este unul dintre ţinuturile cele mai frumoase din ţară şi în care s-au păstrat extrem de vii toate tradiţiile străvechi. Cel ce călătoreşte prin Bârsana, pe Valea Izei, va avea cu siguranţă sentimentul că timpul stă în loc acolo. Parafrazând un celebru poet român, am putea spune că veşnicia s-a născut şi dăinuie la Bârsana.

Mănăstirea de la Bârsana atrage anual mii de vizitatori din toate colţurile lumii şi este o mărturie vie a meşteşugului de a construi numai în lemn. Pe lângă mănăstire, la Bârsana mai pot fi admirate porţile maramureşene, tot din lemn. Trecând apoi la cele pământeşti, cei ce se opresc în casele localnicilor pot gusta din bunătăţile gastronomice ale zonei.

Ghețarul Scărișoara este cel mai mare gheţar subteran din România. Intrarea în ghețarul de la Scărișoara se face printr-un aven impresionant cu un diametru de 60 metri. Acesta se deschide în pădurea din marginea platoului. O potecă îngustă săpată în stâncă și câteva scări metalice ancorate în pereți permit călătorilor coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Pe fundul lui se păstrează în tot timpul anului un strat gros de zăpadă. Aici se pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 m lățime și17 m înălțime.

Biserica fortificată de la Cisnădie a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea, ca o bazilică romanică cu trei nave. Suferind numeroase transformări, și-a pierdut aspectul romanic, numai baza rămânând nemodificată. După atacul turcesc din 1493, biserica a fost fortificată prin supraînălțarea și dotarea cu metereze a turnului central, supraînălțarea absidei și construirea deasupra portalurilor laterale a altor două bastioane. Biserica a fost înconjurată de trei centuri de ziduri prevăzute cu coridoare de apărare, turnuri și bastioane precum și cu șanțuri ce puteau fi umplute cu apă, astăzi astupate.

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

49 de minute ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

2 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

3 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

5 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

6 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

6 ore ago