Începutul de an este o perioadă foarte interesantă pentru iubitorii de călătorii, când fiecare dintre noi ne plănuim călătoriile, fie că vrem să vizităm locuri din țări străine sau de pe meleagurile noastre. Evident, fiecare dintre noi dorește să aibă călătorii memorabile. Multă lume ar tinde să creadă că o călătorie memorabilă necesită un buget pe măsură. Având în spate aproape 12 ani de experiență, agenția de turism Ultramarin propune nouă sfaturi ce pot transforma orice călătorie într-una memorabilă, indiferent de bugetul disponibil.
1. Alegeți un loc în care nu ați mai fost niciodată! Rezistența la schimbare este unul dintre cele mai mari defecte ale psihicului uman. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește călătoriile. Atunci când găsim un loc care ne-a marcat într-un anumit fel tindem să revenim mereu în același loc. Pentru o călătorie memorabilă este însă nevoie de schimbare! Alegeți un orășel în care nu ați mai fost, un ținut montan despre care numai ați auzit ș.a.m.d. Necunoscutul vă va face călătoria extrem de palpitantă.
2. Alegeți un loc ce nu este foarte popular! Cu alte cuvinte, alegeți un loc de care nu a auzit foarte multă lume. Altminteri veți ajunge într-un loc plin de învălmășeală, ceea ce este o sursă de stres. Dacă mergeți într-un loc în care foarte puțină lume merge, atunci experiența voastră de călătorie va fi cu adevărat genuină.
3. Luați cu voi doar lucrurile necesare! Una dintre cele mai mari probleme ale călătorului este bagajul. Niciodată nu știm exact ce să luăm și, de regulă, luăm mai multe decât avem nevoie. Pentru a avea o călătorie memorabilă, încercați să luați doar strictul necesar și încercați să renunțați pe cât se poate la tehnologie. Am văzut oameni care călătoresc cu laptop, smartphone, tabletă, Ipod, GPS. Eeste cam mult. Gadget-urile nu fac altceva decât să deturneze atenția asupra lor și veți surprinde tot mai puțin partea inițiatică a călătoriei.
4. Documentați-vă! Dacă mergeți să faceți drumeții prin munți, nu uitați să luați o hartă cu voi, să vă interesați de starea traseelor, de gradul lor de dificultate și luați legătura cu salvamontiștii din zonă. Dacă mergeți să vizitați un oraș nou, faceți o listă cu principalele puncte de interes și modalitățile de a ajunge la ele. Documentaea face parte din călătoria în sine; este preludiul acesteia. Nu săriți peste această parte dacă doriți să aveți o călătorie memorabilă.
5. Aruncați lenea la coșul de gunoi! Reconfortarea unei călătorii reușite nu vine din momentele de acalmie totală. Fiți mereu proactivi, mergeți, vizitați, descoperiți s.a.m.d. Pentru dormit și lenevit pot fi folosite și weekend-urile. Serios, ce amintiri vor rămâne dintr-o călătorie pe care ați petrecut-o foarte mult timp dormind?
6. Jucați-vă! Olandezul Johann Huizinga a surprins foarte bine latura ludică a omului. Orice om are nevoie de joc pentru a se dezvolta. De regulă, în societate nu suntem prea încurajați să ne jucăm, dar când călătorim lucrurile sunt diferite. Jocul vă încarcă cu atitudini pozitive. Orice joc este binevenit, chiar și cele ce par copilărești. Jucați-vă însă exact ceea ce vă jucați când erați copii!
7. Explorați! Călătoria trebuie să fie o continuă explorare. Dacă explorați veți descoperi tot felul de lucruri noi. Explorând și descoperind veți face ca fiecare moment al călătoriei voastre să conteze cu adevărat. De cele mai multe ori, explorarea unor tărâmuri necunoscute este, de fapt, o explorare a sinelui.
8. Atenție la detalii! Detaliile sunt acele aspecte care fac din călătoria într-adevăr un lucru personal. Detaliile interesante vor rămâne mereu în memorie, în schimb lucrurile vizibile tuturor vor trece. Încercați să găsiți o semnificație profundă pentru fiecare detaliu pe care îl surprindeți, pentru că și cel mai mic lucru are o semnificație aparte și fără el lumea nu ar fi la fel.
9. Faceți fotografii, dar nu exagerați! Unii încep să fotografieze fără oprire în dreapta și în stânga. Astfel nu mai este timp pentru detalii, semnificații. Nu mai este timp pentru a explora și a descoperi într-adevăr ceva. Nu uitați că momentele cele mai frumoase vor rămâne, oricum, în suflet și nu pe fotografii. Pozați doar ceea ce este extrem de interesant. Pentru a putea călătorii realmente trebuie să faceți distincția între pozele comune și fotografiile irepetabile. Folosiți aparatul de fotografiat doar pentru a doua categorie.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…