Categories: Social

Adrian Haiduc vrea razboi: „Fii rob, dar nu sclavul Robului”

Obișnuit cu tot felul de controverse, excentricul Adrian Haiduc lansează un apel neobișnuit către artiștii timișoreni. Revoltat pe declarațiile primarului Nicolae Robu, el a demarat, din America, o campanie de… descuiere a minților încuiate, desfășurată sub titlul „Fii rob, dar nu sclavul Robului”.

După mai multe colecții de bijuterii realizate din materiale neconvenționale – de la fleici, la seringi, bomboane și gheață – și câteva recorduri mondiala, Adrian Haiduc se ia de primarul Nicolae Robu. Aflat momentan în America, el a rămas interzis după ce a văzut războiul edilului șef cu artiștii plastici, pe care i-a catalogat drept „indecenți” și „samsari de artă”.

Alături de fotograful Sebastian Dehelean și de modelul Ana Cubas, Haiduc a lansat campania „Fii rob, dar nu sclavul Robului”. Aceasta își propune să-i aducă la un loc pe artiștii care aleg că mod de exprimare artistică indecența, indiferent de modalitatea prin care o fac, pictură, sculptură, design, scriitură.

Vreau să arăt lumii o oglindă prin care să vadă nu cât de indecenți suntem, de fapt, cu toții, ci cât de falși”, spune Haiduc. Designerul spune că ideea i-a venit după ce a citit declarațiile primarului Nicolae Robu, conform cărora „să vii să spui că 2 euro/mp pentru un spațiu pe care dacă l-ai închiria ai putea lua cel puțin 30 de euro/mp este mult pentru o activitate care înseamnă comercializare de opere de artă e de-a dreptul o lipsă de decență (…) Nu suntem la dispoziția samsarilor de artă”.

Revoltat pe atitudinea liberalului, Haiduc a conceput „o revoluție artistică” al cărei scop este să le explice celor cu vederi înguste că indecența nu este ostentativă, atât timp cât este prezentată în mod artistic. „Arta nu înseamnă numai ce vedem, ci și ce exprimă artistul. Marchizul de Sade nu a fost deloc decent, însă este citit de milioane de oameni. Nu contează ce exprimă artistul, contează cum exprimă artistul, asta nu înțeleg oamenii”, a conchis timișoreanul.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

12 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago