Agitație la Casa Mühle: marți dimineață, în curtea imobilului au apărut mai mulți muncitori, care execută diverse lucrări. Aceștia sunt plătiți de Ionel Stancu, proprietarul vilei, care era obligat, printr-o ordonanță președințială, să recurgă la măsuri de protecție. Primăria a trimis inspectori să verifice exact ce se întâmplă acolo.
Termenul de acoperire a imobilului era de zece zile de la comunicarea sentinţei și a expirat la sfârșitul săptămânii trecute. Ordonanţa președențială a fost emisă în condiţiile existenţei unui proces între primărie şi Ionel Stancu. Municipalitatea vrea ca proprietarii Casei Mühle s-o readucă în starea iniţială. În paralel mai există două plângeri penale, una pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie şi încă una pentru nerespectarea legii monumentelor istorice. Marți dimineață, muncitorii au montat propte pentru pereții imobilului.
Casa Mühle, locuința primului florar imperial din Banat, Wilhelm Mühle, a fost una dintre cele mai frumoase reședințe din Timișoara. Acum e doar o ruină, proprietatea unor romi bogați, care i-au decopertat acoperișul și au lăsat-o pradă intemperiilor, ca să se demoleze de la sine, iar ei să poată construi în loc un bloc.
Wilhelm Mühle a a creat primul soi de trandafir exclusiv românesc, o floare cu petale albe și aurii, care a primit numele „Madame Josephine”, după soția florarului. Era în 1888. În epocă se spunea că dintre cele 4.500 de specii de flori plantate în grădinile și parcurile Europei, 1.500 erau cultivate în grădina lui Mühle. Ea se întindea de la canalul Bega până în Piaţa Nicolae Bălcescu de azi. Pe aceste terenuri se găsesc acum Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica cu terenul de fotbal şi altele. Fiul lui Wilhelm, Arpad, le-a donat primăriei, în 1920.
Potrivit arhitecţilor, ceea ce se întâmplă acum la Vila Mühle e tipic pentru modul în care acţionează țiganii: desfac acoperișul, lasă imobilul în paragină, până când cade din cauza intemperiilor, după care cer o nouă autorizaţie şi fac o clădire nouă. Anul trecut, timișorenii au conștientizat că un simbol al orașului lor dispare încet și au organizat mai multe proteste. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunțat că este dispus să semneze pentru exproprierea casei, dar așteaptă un proiect local, care să stabilească exact ce urmează să se întâmple mai departe.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…