Au reinceput lucrarile la Casa Muhle! / FOTO

Agitație la Casa Mühle: marți dimineață, în curtea imobilului au apărut mai mulți muncitori, care execută diverse lucrări. Aceștia sunt plătiți de Ionel Stancu, proprietarul vilei, care era obligat, printr-o ordonanță președințială, să recurgă la măsuri de protecție. Primăria a trimis inspectori să verifice exact ce se întâmplă acolo.

Termenul de acoperire a imobilului era de zece zile de la comunicarea sentinţei și a expirat la sfârșitul săptămânii trecute. Ordonanţa președențială a fost emisă în condiţiile existenţei unui proces între primărie şi Ionel Stancu. Municipalitatea vrea ca proprietarii Casei Mühle s-o readucă  în starea iniţială. În paralel mai există două plângeri penale, una pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie şi încă una pentru nerespectarea legii monumentelor istorice. Marți dimineață, muncitorii au montat propte pentru pereții imobilului.

Casa Mühle, locuința primului florar imperial din Banat, Wilhelm Mühle, a fost una dintre cele mai frumoase reședințe din Timișoara. Acum e doar o ruină, proprietatea unor romi bogați, care i-au decopertat acoperișul și au lăsat-o pradă intemperiilor, ca să se demoleze de la sine, iar ei să poată construi în loc un bloc.

Wilhelm Mühle a a creat primul soi de trandafir exclusiv românesc, o floare cu petale albe și aurii, care a primit numele „Madame Josephine”, după soția florarului. Era în 1888. În epocă se spunea că dintre cele 4.500 de specii de flori plantate în grădinile și parcurile Europei, 1.500 erau cultivate în grădina lui Mühle. Ea se întindea de la canalul Bega până în Piaţa Nicolae Bălcescu de azi. Pe aceste terenuri se găsesc acum Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica cu terenul de fotbal şi altele. Fiul lui Wilhelm, Arpad, le-a donat primăriei, în 1920.

Potrivit arhitecţilor, ceea ce se întâmplă acum la Vila Mühle e tipic pentru modul în care acţionează țiganii: desfac acoperișul, lasă imobilul în paragină, până când cade din cauza intemperiilor, după care cer o nouă autorizaţie şi fac o clădire nouă. Anul trecut, timișorenii au conștientizat că un simbol al orașului lor dispare încet și au organizat mai multe proteste. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunțat că este dispus să semneze pentru exproprierea casei, dar așteaptă un proiect local, care să stabilească exact ce urmează să se întâmple mai departe.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Simonis și Fritz s-au pus de acord. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

32 de minute ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

O oră ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

5 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

5 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

5 ore ago