Au reinceput lucrarile la Casa Muhle! / FOTO

Agitație la Casa Mühle: marți dimineață, în curtea imobilului au apărut mai mulți muncitori, care execută diverse lucrări. Aceștia sunt plătiți de Ionel Stancu, proprietarul vilei, care era obligat, printr-o ordonanță președințială, să recurgă la măsuri de protecție. Primăria a trimis inspectori să verifice exact ce se întâmplă acolo.

Termenul de acoperire a imobilului era de zece zile de la comunicarea sentinţei și a expirat la sfârșitul săptămânii trecute. Ordonanţa președențială a fost emisă în condiţiile existenţei unui proces între primărie şi Ionel Stancu. Municipalitatea vrea ca proprietarii Casei Mühle s-o readucă  în starea iniţială. În paralel mai există două plângeri penale, una pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie şi încă una pentru nerespectarea legii monumentelor istorice. Marți dimineață, muncitorii au montat propte pentru pereții imobilului.

Casa Mühle, locuința primului florar imperial din Banat, Wilhelm Mühle, a fost una dintre cele mai frumoase reședințe din Timișoara. Acum e doar o ruină, proprietatea unor romi bogați, care i-au decopertat acoperișul și au lăsat-o pradă intemperiilor, ca să se demoleze de la sine, iar ei să poată construi în loc un bloc.

Wilhelm Mühle a a creat primul soi de trandafir exclusiv românesc, o floare cu petale albe și aurii, care a primit numele „Madame Josephine”, după soția florarului. Era în 1888. În epocă se spunea că dintre cele 4.500 de specii de flori plantate în grădinile și parcurile Europei, 1.500 erau cultivate în grădina lui Mühle. Ea se întindea de la canalul Bega până în Piaţa Nicolae Bălcescu de azi. Pe aceste terenuri se găsesc acum Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica cu terenul de fotbal şi altele. Fiul lui Wilhelm, Arpad, le-a donat primăriei, în 1920.

Potrivit arhitecţilor, ceea ce se întâmplă acum la Vila Mühle e tipic pentru modul în care acţionează țiganii: desfac acoperișul, lasă imobilul în paragină, până când cade din cauza intemperiilor, după care cer o nouă autorizaţie şi fac o clădire nouă. Anul trecut, timișorenii au conștientizat că un simbol al orașului lor dispare încet și au organizat mai multe proteste. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunțat că este dispus să semneze pentru exproprierea casei, dar așteaptă un proiect local, care să stabilească exact ce urmează să se întâmple mai departe.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

14 minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

15 minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

27 de minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

36 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago