Un nou protest paşnic a avut loc în faţa Casei Mühle. De gardul fostei reședințe a florarului Wilhelm Mühle au fost legate mai multe panglici albe. Corneliu Vaida, inițiatorul acțiunii, lucrează deja la proiectul cerut de ministrul Daniel Barbu, în vederea exproprierii.
Aproximativ 100 de motociclişti, biciclişti şi oameni simpli s-au adunat miercuri seara pentru un nou protest. De data aceasta, ei nu au mai aprins lumânări, ci au legat de gardul Casei Mühle panglici albe. Iniţiatorii protestului spun că, după declaraţia ministrului Culturii, s-au pus pe treabă şi lucrează la un proiect pentru a transforma fosta locuință a florarului imperial Wilhelm Mühle într-un muzeu.
„Trebuie să se rezolve o dată pentru totdeauna. Să ne impunem punctul de vedere și să ne învăţăm concetăţenii să respecte istoria. Casa este patrimoniul oraşului, ea ar trebui să se transforme într-o casă memorială a familiei Mühle şi într-un muzeu al rozelor. Ministrul Daniel Barbu a spus că, dacă depunem un proiect în care să aratăm cum vom transforma ruinele într-un muzeu, va demara expropierea.
Eu mă bazez pe cuvântul unui om. Şi alţii s-au bazat pe cuvântul meu şi sunt aici. Se lucrează proiect în care sunt implicaţi şi artişti plastici, istorici şi arhitecţi. Vrem să facem un proiect care să fie viabil, real şi realizabil”, spune Corneliu Vaida, iniţiatorul protestului.
Primăria Timişoara a câștigat, în urmă cu trei săptămâni, o mică bătălie din războiul pentru salvarea Casei Mühle. O ordonanță președințială îi obligă pe proprietari să măsuri imediate pentru protecția imobilului aflat deja în stadiu de degradare avansată. Protestarii speră că, la terminarea procesului, casa va deveni un muzeu, iar alţi proprietari de monumente istorice nu le vor mai lasa să se degradeze.
„Aceste lucruri trebuie înţelese. Nu în acest lucru constă restaurarea, lucrările sunt doar o asigurare că această casă poate să suporte un eventual cutremur care are toate şansele să vină până se termină un proces. Sperăm ca, la final, să avem casa aşa cum a fost odată și să avem nişte vinovaţi clari, pentru ca, în momentul în care cineva mai vrea să facă aşa ceva, să se gândească măcar de două ori”, a spus unul dintre protestatari.
Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…
Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…
Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…
Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…