Categories: Social

Nikolaus Mann, trimis in judecata pentru un prejudiciu de 30 de milioane de euro

Omul de afaceri Nikolaus Mann a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT după finalizarea unei anchete care a durat câţiva ani. Lui Mann i se impută un prejudiciu de 30 de milioane de euro, adus companiilor din grupul de firme Aton.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Nikolaus Mann, 56 de ani, având dublă cetăţenie, română şi germană, a S.C. Euromobille S.R.L. Timiş şi a altor șase persoane. Acestea făceau parte dintr-un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit grave, gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Mann a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Daniel Tunea, Mihaela Cipleu, Cristian Mois, Lucian Ivănescu, Dan Popa şi Violeta Morariu, având drept scop devalizarea patrimoniului persoanelor juridice din grupul Aton.

„Membrii grupării, în calitate de administratori ai părţii vătămate, sub coordonarea inculpatului Mann Nikolaus, au obţinut beneficii financiare substanţiale prin însuşirea în mod fraudulos, folosirea şi traficarea de bunuri şi bani, aparţinând societăţilor comerciale administrate, prin falsificarea şi utilizarea unor documente falsificate (contracte de comodat, de livrare de mărfuri, facturi, bilete la ordin, procese-verbale de compensare). Direct sau prin persoane interpuse şi prin intermediul S.C. Euromobille S.R.L., societate pe care o controla în fapt, inculpatul Mann Nikolaus şi–a însuşit fără drept sume de bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare minieră, de transport) şi active (stație de betoane) din patrimoniul parţilor vătămate, prin diverse mijloace frauduloase (…).

Membrii grupării au întocmit facturi false cu specificaţia avans piatră brută şi de stingere a sumelor astfel datorate prin emitere de bilete la ordin din partea Aton în valoare de aproximativ 75 milioane euro, în scopul creării obligaţiei de plată din partea Aton şi garantării plăţii prin cinci bilete la ordin semnate de inculpatul Tunea Daniel şi avalizate în numele altor societăţi din cadrul grupului Aton, de către inculpaţii Ivănescu Lucian şi Mois Cristian Florin. În acest scop biletele la ordin au fost introduse la plată, în urma executării silite obţinându-se în mod fraudulos sume importante, de ordinul milioanelor de euro, din patrimoniul părţilor vătămate.
Prejudiciul total cauzat societăților comerciale din grupul ATON prin activitatea infracţională este de aproximativ 33 milioane de euro”, se arată în rechizitoriu.

Pentru recuperarea prejudiciului au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor. Procurorii DIICOT au dispus trimiterea cauzei spre competenta soluţionare Tribunalului Timiş şi au solicitat arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a lui Mann și a celorlalți șase.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

7 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

11 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

14 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

14 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

16 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

16 ore ago