Camatarii cimitirelor au tras tepe monumentale primariei si sunt departe de a fi terminat / FOTO

Primăria lui Nicolae Robu nu pare să fi învăţat nimic din greşelile fostei administraţii, care a luat nişte ţepe colosale din concesionarea cimitirelor. Firmele care se ocupă de locurile de veci au instaurat un monopol de toată frumuseţea în acest domeniu, au ridicat preţurile, au construit ilegal şi au datorii enorme. Marile firme de pompe funebre le cer acum consilierilor locali să nu voteze noul regulament al cimitirelor.

Cei mai vechi patroni de firme de pompe funebre sunt dezamăgiţi că primăria vrea din nou să concesioneze cele trei cimitire ale căror contracte expiră în acest an: Calea Buziaşului, Rusu Şirianu şi Calea Şagului. Oamenii au anunțat că vor veni la ședința CL din 28 mai, când noul regulament al cimitirelor va fi din nou votat în plen. Ei vor ca toate cimitirele să fie administrate din nou de primărie, care pare însă să nu vrea să câştige bani.

Monopolul asupra cimitirelor face în primul rând rău timişorenilor care sunt obligaţi să plătească preţuri foarte mari impuse de noii „arendaşi”. Administratorii de cimitire fac, în acelaşi timp, concurenţă neloială firmelor de pompe funebre, apelând la construcţii ilegale chiar în zidul cimitirelor, pentru a-şi atrage clienţii. Ei acceptă servicii funerare la preţuri mult sub piaţă şi apoi îi taxează cămătăreşte pe timişoreni la locurile de veci.

Firmele care au concesionat cimitirele au călcat în picioare orice reguli, iar primăria nu s-a ales cu aproape nimic. Firma „Consimpex”, care a concesionat cimitirele de pe Calea Şagului şi de pe Rusu Şirianu, are către PMT datorii de 15,5 milioane lei. Firma „Vânătorul”, care administrează cimitirul din Calea Buziașului, nu are datorii către Primăria Timişoara. În schimb, a permis ridicarea a zeci de monumente ţigăneşti ilegale. Astfel, cimitirul e plin de capele și alte construcții, la dimensiuni faraonice, care sfideaza legislația.

Campioana absolută a ilegalităților este însă firma „Denis-Alex”, care are în concesiune cimitirul din Calea Lipovei, dar şi cel de pe Stuparilor. În ambele zone, administratorii acestei societăți au dat cu flit municipalității. Acum șase ani, au spart zidul cimitirului din Calea Lipovei și și-au făcut un magazin de pompe funebre, fără autorizaţie de construcţie. Acesta a fost obţinută abia în 2012, după mai multe procese cu Primăria Timişoara, în care juriştii PMT şi-au dovedit din nou incompetenţa sau reaua-voinţă.

Văzând că nu păţesc nimic, cei de la „Denis-Alex” au început o nouă construcţie ilegală în același cimitir. De această dată, este vorba despre o capelă ultramodernă, cu etaj şi mansardă. Poliţia Locală i-a amendat deja, dar asta nu i-a oprit să meargă înainte cu lucrările. O sală de priveghi, construită la fel de ilegal, a fost deschisă și în cimitirul de pe strada Stuparilor.

SC „Denis-Alex” este la zi cu plata redevenţei, dar bani efectivi a virat foarte puţini. Construcţiile ilegale, reparaţiile de alei şi alte aşa-zise investiţii au fost băgate pe gât municipalităţii la preţuri colosale, pentru a li se scădea din redevenţă. Şi au avut din nou succes.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago