Categories: SocialUltima ora

Mititeii dauneaza grav sanatatii / FOTO

Mititeii tradiționali de 1 Mai sunt, de fapt, un amestec de soia, șorici, E-uri și coloranți cancerigeni. O incursiune în magazinele de profil din Timișoara dovedește că pasta de mici gata preparată e foarte departe de rețeta orginală. De la 1 iunie, ea ar putea chiar dispărea de pe piață, din cauza unui ingredient care, culmea, nu dăunează sănătății.

Producătorii de pastă de mici se întrec în rețete care de care mai originale și mai nesănătoase. Micii de Recosemtract conțin „minim” 11% proteină (carne de vită și carne de porc), 15% grăsime, condiment naturale, emulsificator – emulgator, acid ascorbic și carmin colorant. Pe eticheta micilor de la Selgros se găsește glutamatul de sodiu, celebrul E 621, considerat de specialiști una dintre cele mai cancerigene substanțe. Un adevărat miracol sunt micii produși de Unicarm: pe carnea de vită și porc, despre care nu știe în ce cantitate sunt, aceștia conțin emulsie de șorici, soia, fibre vegetale, acetat de sodiu, condiment, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, dar și extracte vegetale cu efect de culoare!

Alți mici, de această dată de la Femadar, sunt colorați cu carmin, colorant produs din pulberea obținută prin zdrobirea femelei unei insecte (coccus cacti) originară din Mexic sau din ouăle acesteia și care s-a dovedit că e cancerigen.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi este tranşant: şoriciul creşte colesterolul în exces şi provoacă guta. „Este o proteină cu valoare biologică foarte scăzută. Nu hrăneşte şi este indigest, explică specialistul. Şoriciul e colagen. Prin metabolizare, după ce a fost ingerat, se transformă în acid uric, de unde şi pericolul pentru sănătate. „Recomandarea mea fermă: citiţi etichetele. Cu cât vedeţi «şorici» menţionat mai la începutul reţetei cu atât e în cantitate mai mare în produsul respectiv”, mai spune dr. Mencinicopschi.

Pe de altă parte, de la 1 iunie, românii și-ar putea lua adio de la tradiționalii mici. Uniunea Europeană interzice, de la această dată, folosirea bicarbonatului de sodiu în preparatele din carne. Acesta nu are efecte negative, dar, spun specialiștii, în cantități mari, maschează eventualul gust de alterat. „Nimeni n-a gândit că în carnea proaspătă intră şi micii. Noi, procesatorii, am greşit. Nu ne-am trezit foarte devreme să cerem introducerea bicarbonatului într-un produs tradiţional. Nu e o situaţie tragică, va fi cerută o derogare. Sunt sigur că va fi obţinută”, explică Sorin Minea, președintele Romalimenta, citat de Digi24.

Rețeta de bază pentru mititei conține carne tocată, la care se adaugă sare, condimente și bicarbonat de sodiu. Acesta ar putea fi un argument decisiv în obținerea derogării de la UE. „S-a admis pentru multe ţări, pentru reţete specifice, folosirea de aditiv. Sunt convins că vom reuşi să păstrăm bicarbonatul în carnea de mici”, a conchis Minea. Conform statisticilor, în România s-au vândut, anul trecut, aproximativ 22.000 de tone de carne de mici. Volumul vânzărilor a depășit 50 de milioane de euro.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

17 minute ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

O oră ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

3 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

4 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

6 ore ago