Ideea de regionalizare nu e nouă. A fost prinsă în Proclamaţia de la Timişoara din martie 1990 și s-a regăsit, marți după-amiază, în dezbaterea publică organizată de Societatea Timișoara. „Ostilitățile” au fost conduse de scriitorul Daniel Vighi, alături de care au stat oameni de cultură şi istorici din Timişoara și nu numai.
În anul 2000, o dezbatere din revista „Provincia”, purtată pe tema descentralizării între scriitori şi oameni de cultură din Cluj și Târgu Mureş, s-a dovedit mult mai radicală decât își propuseseră inițiatorii ei. Aceștia au fost considerați „intelectualii rătăciţi ai naţiunii” și li s-a cerut chiar arestarea de către cei care contestau, la vremea respectivă, o descentralizare după model german. „Acum, lucrurile sunt pe un făgaş bun şi vrem să ne alăturăm lor cu poziţiile pe care le-am avut atunci, pe care să le punem în dezbatere publică cu istorici, oameni de cultură, scriitori. Dimensiunea culturală este foarte importantă, sunt foarte importante capitalele regionale, sunt foarte importante parlamentele regionale şi e foarte importantă zona aceasta de solidaritate în jurul unor construcţii administrative. Încercăm să punem aceste lucruri în valoare”, spune Daniel Vighi.
Cei preezenți la dezbaterea de la Salonul Vega consideră totuși că, în momentul de față, punerea în practică rapid a regionalizării nu e un obiectiv realist. „Este târziu, dar nu numai pentru buget, ci și pentru rezervarea dimensităţii culturale istorice a României, o bogăție pe care noi nu o exploatăm. Suntem moldoveni, suntem olteni, suntem dobrogeni, într-una şi aceeaşi ţară, dar cu istorii diferite pe care trebuie să le cultivăm. Sunt lucruri frumoase, sunt lucruri care istoric contează”, mai spune vicepreședintele Societății Timișoara. În viitoarea regiune, o atenție deosebită trebuie acordată patrimoniului montan, dar și întoarcerii orașului Orșova acasă, adică în Banat. „Avem şi câteva note de atitudine civică: salvarea staţiunii Băile Herculane, care este o cauză a viitoarei regiuni, împreună cu alte câteva, Moneasa, Lipova, Buziaş, dar şi patrimoniul montan care trebuie apărat. Este, de asemenea ,problematica Orşovei, care a aparţinut istoric Banatului. A fost un referendum acum șase ani, la care majoritatea populaţiei a votat pentru revenire”, susține Vighi.
Ca o concluzie, scriitorii şi istoricii din zonă vor realiza un volum pe care îl vor înmâna autorităţilor locale. „O să facem un volum, o să îl lansăm în toamnă, prin care toate lucrurile acestea vor apărea şi le vom da tuturor primarilor, tuturor parlamentarilor şi consilierilor din regiunea vest. Mai mult nu putem face, că nu suntem autorităţi. Suntem oameni din lumea civilă”, a conchis Daniel Vighi.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…