Arhiva pentru eticheta: regionalizare

Robu, chemat de un PSD-ist la lupta impotriva descentralizarii lui Dragnea

Proiectul de descentralizare inițiat de vicepremierul Liviu Dragnea stârnește mari controverse chiar și în interiorul PSD. Astfel, primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, s-a declarat foarte deranjat de proiect, fiindcă acesta oferă prea mari puteri președinților de consilii județene, în dauna primarilor și a consiliilor locale.

Uselistii crede in lacrimi

Dacă aș fi puțin imbecil, aș spune cu voce gravă că scandalul de la Finanțe a fost lansat pentru a masca adevăratele probleme ale poporului român: calificarea Stelei în Champions League și condamnarea lui Cioacă la ani grei de temniță. Îi suspectez însă de acest neajuns pe mulți politicieni ce-au transformat această regionalizare într-un troc jenant menit să balanseze irațional anumite balanțe de putere în teritoriu.

Decat cu descentralizarea lui Dragnea, mai bine fara

Într-un fel de simulacru democratic, la finele săptămânii trecute, vicepremierul Liviu Dragnea a tras o raită prin Timișoara ca să ne spună cum stă treaba cu regionalizarea României. Toate bune și frumoase, un singur lucru lipsind din acest exercițiu de imagine. Și anume, care este intenția reală a Guvernului USL în privința regionalizării.

Regionalizare: Capitala regiunii ar trebui sa fie Lugojul, nu Timisoara!

Majoritatea liderilor administraţiilor locale şi a politicienilor prezenţi la Consiliul Jueţean Timiş, la dezbaterea despre regionalizare şi descentralizare, sunt în principiu de acord cu planul vicepremierului Liviu Dragnea de a împărţi România, cel mai probabil în opt regiuni. Democrat-liberalii sunt cei mai sceptici, mai puțin primarul de Arad, Gheorghe Falcă, care susţine din toate puterile regionalizarea. Poate cea mai interesantă opinie o are primarul din Lugoj, Francis Boldea. Acesta susţine că viitoarea capitală a regiunii ar trebui să fie Lugojul, nu Timişoara.

Anul 2013, anul regionalizarii

În acest an, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va definitiva, până la sfârșitul anului, cadrul general al împărțirii administrativ-teritoriale în regiuni, județe, municipii, orașe și comune, având drept scop descentralizarea, prin transferarea de competențe de la nivel guvernamental la nivel de consilii regionale.

Regionalizarea din perspectiva culturala si istorica, dezbatuta la Timisoara

Ideea de regionalizare nu e nouă. A fost prinsă în Proclamaţia de la Timişoara din martie 1990 și s-a regăsit, marți după-amiază, în dezbaterea publică organizată de Societatea Timișoara. „Ostilitățile” au fost conduse de scriitorul Daniel Vighi, alături de care au stat oameni de cultură şi istorici din Timişoara și nu numai.

Regionalizarea, descentralizarea si finantarea

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea tratatului de prietenie franco-germană, ambasadorul Franței la București și ambasadorul Republicii Federale Germane în România au organizat, la Senat, seminarul „Regionalizarea: abordări comparative franco-germane”, punctând diferențele și asemănările între modelul german și cel francez de regionalizare-descentralizare.

La o bauta cu prietenii Coeziunii

Când Guvernul Ponta a compensat niște bani virtuali pentru stingerea unor datorii ale Colterm, căpeteniile USL Timiș au juisat în ample conferințe de presă, arătând că de când lumea nu s-a mai pomenit așa ceva pe pământ timișean, că nicio guvernare românească, cu atât mai puțin una PDL-istă, n-a mai oferit atâta bănet județului Timiș.

De ce regiunile n-au nevoie de socri si sefi de loje

De peste 20 de ani vorbim de nevoia unei reale descentralizări, de tot soiul de variante de regionalizare administrativă a României, ca finalmente treaba să fie făcută în 2013 cumva de voie, de nevoie. N-ar fi contat de-a lungul anilor argumentul unei autonomii care să susțină un alt fel de dezvoltare regională, cu alocări bugetare după cu totul alte criterii decât cele dictate de influența vătafului de Bacău, Cluj, pe vremuri, ori Vrancea Dâmbovița sau Constanța în prezentele partide de guvernământ.

Top