Ați mai auzit ceva în ultima perioadă despre regionalizare sau descentralizare? Personal, nu. Însă în urmă cu doi-trei ani conceptul de regionalizare era fredonat mai ceva decât un șlagăr la modă. De la vlădică la opincă, toată lumea își dădea cu părerea despre regionalizare.
Robu, chemat de un PSD-ist la lupta impotriva descentralizarii lui Dragnea
Proiectul de descentralizare inițiat de vicepremierul Liviu Dragnea stârnește mari controverse chiar și în interiorul PSD. Astfel, primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, s-a declarat foarte deranjat de proiect, fiindcă acesta oferă prea mari puteri președinților de consilii județene, în dauna primarilor și a consiliilor locale.
Sediul Direcţiei Regionale Agricole, la Arad?
Viitoarea regionalizare e pe cale să producă un nou val de nemulțumiri la Timișoara, la fel ca în cazul Finanțelor. Deși este al doilea judeţ din punct de vedere al producţiei agricole, Timişul este foarte aproape de a fi mazilit la împărţirea regională.
Ehegartner vrea discutii despre regionalizare cu toti parlamentari din Vest
Scandalul privind mutarea sediului ANAF de la Timişoara la Deva l-a determinat pe senatorul liberal de Timiş Petru Ehegartner să facă un apel la toţi parlamentarii din regiunea de vest. Ehegartner vrea să-i adune pe toţi la o discuție pentru a ajunge la un consens minimal în privinţa regionalizării.
Uselistii crede in lacrimi
Dacă aș fi puțin imbecil, aș spune cu voce gravă că scandalul de la Finanțe a fost lansat pentru a masca adevăratele probleme ale poporului român: calificarea Stelei în Champions League și condamnarea lui Cioacă la ani grei de temniță. Îi suspectez însă de acest neajuns pe mulți politicieni ce-au transformat această regionalizare într-un troc jenant menit să balanseze irațional anumite balanțe de putere în teritoriu.
Politizarea strica regionalizarea
Societatea civilă cere să fie ascultată în privința regionalizării. Dezbaterea de săptămâna trecută de la Timișoara, la care a participat vicepremierul Liviu Dragnea, a lăsat însă multe semne de întrebare. În afara politicienilor, nimeni nu a apucat să prezinte idei sau sugestii.
Decat cu descentralizarea lui Dragnea, mai bine fara
Într-un fel de simulacru democratic, la finele săptămânii trecute, vicepremierul Liviu Dragnea a tras o raită prin Timișoara ca să ne spună cum stă treaba cu regionalizarea României. Toate bune și frumoase, un singur lucru lipsind din acest exercițiu de imagine. Și anume, care este intenția reală a Guvernului USL în privința regionalizării.
Regionalizare: Capitala regiunii ar trebui sa fie Lugojul, nu Timisoara!
Majoritatea liderilor administraţiilor locale şi a politicienilor prezenţi la Consiliul Jueţean Timiş, la dezbaterea despre regionalizare şi descentralizare, sunt în principiu de acord cu planul vicepremierului Liviu Dragnea de a împărţi România, cel mai probabil în opt regiuni. Democrat-liberalii sunt cei mai sceptici, mai puțin primarul de Arad, Gheorghe Falcă, care susţine din toate puterile regionalizarea. Poate cea mai interesantă opinie o are primarul din Lugoj, Francis Boldea. Acesta susţine că viitoarea capitală a regiunii ar trebui să fie Lugojul, nu Timişoara.
Anul 2013, anul regionalizarii
În acest an, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va definitiva, până la sfârșitul anului, cadrul general al împărțirii administrativ-teritoriale în regiuni, județe, municipii, orașe și comune, având drept scop descentralizarea, prin transferarea de competențe de la nivel guvernamental la nivel de consilii regionale.
Viorel Marineasa: „Regionalizare in clandestinitate”
La dezbaterea desfășurată la Timișoara privind regionalizarea României și orchestrată de vicepremierul Liviu Dragnea nu au fost invitați și reprezentanți ai societății civile. Sau cel puțin nu ai acelei părți din societatea civilă care ar putea „deranja” cu unele opinii demersul USL.
Presedintele regiunii, ales de cetateni sau de consilierii locali?
Proiectul regionalizării României are multe nebuloase. Una dintre ele este alegerea viitorilor preşedinţi ai regiunilor. Vicepremierul Liviu Dragnea are vrea ca preşedinţii viitoarelor regiuni să fie aleşi de cetăţeni, dar s-ar putea să nu existe timp pentru acest lucru.
Huiduieli si aplauze, la dezbaterea despre regionalizare
Dezbaterea publică privind procesul de regionalizare-descentralizare din România, desfășurată vineri la Consiliul Județean Timiș, a aglomerat la maximum sala mutifuncțională a instituției. Vicepremierul Liviu Dragnea a asistat la o dezbatere furtunoasă, cu aplauze și huiduieli.
Regionalizarea din perspectiva culturala si istorica, dezbatuta la Timisoara
Ideea de regionalizare nu e nouă. A fost prinsă în Proclamaţia de la Timişoara din martie 1990 și s-a regăsit, marți după-amiază, în dezbaterea publică organizată de Societatea Timișoara. „Ostilitățile” au fost conduse de scriitorul Daniel Vighi, alături de care au stat oameni de cultură şi istorici din Timişoara și nu numai.
Regionalizarea, descentralizarea si finantarea
Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea tratatului de prietenie franco-germană, ambasadorul Franței la București și ambasadorul Republicii Federale Germane în România au organizat, la Senat, seminarul „Regionalizarea: abordări comparative franco-germane”, punctând diferențele și asemănările între modelul german și cel francez de regionalizare-descentralizare.
UDMR Timis vrea regiuni multe si mici
Maghiarii din Timișoara cred că o regiune formată exclusiv din Harghita și Covasna e soluția ideală. Anunțul a fost făcut joi de deputatul timișorean Molnar Zsolt.
La Poli regionalizarea functioneaza foarte bine
România a intrat în febra regionalizării de ceva vreme. Dacă ar fi să trasăm graniţe regionale în lotul lui Poli, Banatul ar fi cel mai bine reprezentat. Oltenia, Ardealul şi Moldova, regiuni care au alimentat mereu fotbalul timişorean cu fotbalişti de valoare, sunt reprezentate de doar câţiva jucători.
La o bauta cu prietenii Coeziunii
Când Guvernul Ponta a compensat niște bani virtuali pentru stingerea unor datorii ale Colterm, căpeteniile USL Timiș au juisat în ample conferințe de presă, arătând că de când lumea nu s-a mai pomenit așa ceva pe pământ timișean, că nicio guvernare românească, cu atât mai puțin una PDL-istă, n-a mai oferit atâta bănet județului Timiș.
Regionalizarea se face; pe cand si descentralizarea?
Dacă Legea bugetului e o mare frecție la un picior de lemn cu care nu prea ai cum să te lauzi, actuala putere a lansat în schimb pe piață mai multe teme de dezbatere. Cum ar fi modificarea Constituție, mandatul parlamentarilor, numărul lor, atribuțiile președintelui, regionalizarea… Da, regionalizarea, aici am vrut să ajung.
De ce regiunile n-au nevoie de socri si sefi de loje
De peste 20 de ani vorbim de nevoia unei reale descentralizări, de tot soiul de variante de regionalizare administrativă a României, ca finalmente treaba să fie făcută în 2013 cumva de voie, de nevoie. N-ar fi contat de-a lungul anilor argumentul unei autonomii care să susțină un alt fel de dezvoltare regională, cu alocări bugetare după cu totul alte criterii decât cele dictate de influența vătafului de Bacău, Cluj, pe vremuri, ori Vrancea Dâmbovița sau Constanța în prezentele partide de guvernământ.
In materie de regionalizare, Horia Cristian zice azi da, maine ba
Greu cu Facebook-ul în campanie! În decurs de câteva zile, candidatul USL pe Colegiul I Deputaţi Horia Cristian a dat două răspunsuri diferite, la aceeaşi întrebare pe tema regionalizării. Inițial, actualul deputat a susținut că întrebările erau diferite. Acum, spune altceva.
- 1
- 2