Sanse pentru cresterea absorbtiei: n+2 devine n+3

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nereușind să deblocheze birocrația excesivă în derularea proiectelor cu finanțare nerambursabilă, a insistat la CE, și are șanse mari de a obține, pentru creșterea perioadei limită de implementare a acestora, de la doi ani la trei ani, față de anul de alocare a sumelor din actualul ciclu financiar.

Regula jocului în cheltuirea banilor europeni din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune este ca alocarea financiară pentru anul „n” să fie cheltuită şi certificată de către statele membre până în anul n+3/n+2 inclusiv.

Această creștere cu un an a perioadei de implementare a programelor naționale crează premizele de lansare de noi apeluri, pe de o parte, și de a crește șansele de finalizare a altor proiecte, începute, ambele cu rezultat imediat în absorbția unor sume comunitare suplimentare, reducându-se riscul dezangajării automate a fondurilor din pachetul naţional pentru perioada 2007-2013,

În urma discuțiilor avute cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, în cadrul unor întrevederi la Bruxelles, ministrul român a primit asigurări că se vor întreprinde, la nivel de CE, demersuri în acest sens, transmițând către Guvernul României și către autoritățile de management ale programelor operaționale un mesaj încurajator: „Comisia Europeană a ajuns se pare la o propunere de soluţie, şi anume aplicarea acestei reguli n+3. În luna mai, CE va pregăti acest document, va fi transmis Consiliului UE şi după aceea Parlamentului. Deci mai sunt două etape de parcurs, destul de importante, unde vor avea loc cu siguranţă discuţii destul de aprinse. Important este ca la finalul acestora să fie aplicată pentru România şi Slovacia regula n+3”.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

8 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

8 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

9 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

14 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

14 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

15 ore ago