Categories: Cultura

„Dumnezeu e un mafiot” s-a jucat fara politie, dar cu popi / FOTO

Fără poliție la vedere, dar cu plătitorii de bilete controlați la intrarea în sala de spectacol și un sobor de preoți care a ținut, pe repede înainte, o slujbă în Piața Victoriei. Așa s-a jucat, sâmbătă seară, la Teatrul Național, piesa „Dumnezeu e un mafiot”.

Spectacolul „Dumnezeu e un mafiot”, programat sâmbătă seară în Sala „Uțu Strugari” a TNTm, a marcat încă o premieră la Timișoara. Spectatorii au fost supuși unui control corporal obligatoriu, făcut de polițiști în civil. Măsura a fost luată după ce teatrul a primit o scrisoare de amenințare din partea unui anume Iftimie Iancu, revoltat de titlul piesei lui Nick Mancuso. Acesta cerea, pe un ton agresiv, interzicerea spectacolului și susținea că „se pregătește o manifestație de amploare de mare durată împotriva întregii conduceri a acestui Teatru din Timișoara”.

Teatrul a solicitat prezența polițiștilor, pentru a-i proteja pe actori și spectatori, mai ales că sala în care se joacă piesa are numai 50 de locuri. În cele din urmă, oamenii legii au venit în civil, foarte discret, oamenii fiind controlați înainte să intre în spectacol. Controversele din jurul piesei care se joacă deja de jumătate de an au fost alimentate și de un protest al cultelor din Timișoara, care au cerut schimbarea titlului acesteia. „Întrucât titlul piesei este provocator, blasfemiator şi aduce atingere gravă învăţăturii despre Dumnezeu (…) solicităm conducerii Teatrului Naţional din Timişoara şi regizorului să-l modifice, redându-l pe cel original”, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul Mitropoliei Banatului.

În fața teatrului a venit și un grup de preoți care a ținut o slujbă scurtă. Oamenii bisericii au cântat de trei ori „Hristos a înviat!” și au plecat, la fel de repede cum au venit. Totul, spre stupefacția timișorenilor care se pregăteau să intre la spectacol. „De ce să mă deranjeze titlul piesei? Nu Dumnezeu e mafiot, ci mafiotul se crede Dumnezeu. Biserica nu se ocupă de ce trebuie. Sunt atâția oameni săraci, atâția copii necăjiți, atâția oameni care n-au ce mânca și nu se pot ridica din pat, iar biserica nu trimite acolo pe nimeni, nu ajută cu nimic. Biserica ar trebui să se ocupe de altceva, nu de trei vorbe pe un perete”, ne-a declarat una dintre timișorencele care mergeau să vadă piesa.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

2 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

2 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

2 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

3 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

3 ore ago

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…

4 ore ago