Categories: Social

Paisie Lugojanul s-a ales cu opt plangeri penale

Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, şi „locotenenţii” săi ajung din nou la bară. Opt părinţi ai copiilor de la centrele educaţionale administrate de Arhiepiscopia Banatului au depus plângeri penale la Poliţia Timiş. Ei vor depune miercuri primele declarații.

Părinţii vor să-şi primească banii de burse, câte 100 de lei lunar, cum prevedea proiectul european în baza căruia au fost deschise cinci centre educaţionale în Timiş. Pentru că şefii Arhiepiscopiei Timişoara au subtilizat banii, cele cinci centre au fost închise în toamna lui 2012. Părinţii sunt chemaţi, miercuri, la Poliţia Timiş pentru a da primele declaraţii în dosarul privind „furtul de bani europeni”.

În afacerea centrelor educaţionale din Timiş, care funcţionau în cadrul unui proiect POSDRU, fiecare din cei 22 de angajaţi era obligat să doneze lunar 500 de lei din salariu. La început pe chitanţă, apoi doar pe ochi frumoşi. Cine nu plătea cotizaţia nu îşi mai primea salariul. Înaltele feţe bisericeşti au decis însă că au nevoie de mai mulţi bani. Aşa că au decis să taie şi bursele copiilor amărâţi (100 de lei pe lună) şi chiar să-i priveze de o masă.

După ce s-a descoperit frauda de la Timişoara, banii europeni au fost oficial blocaţi în toamna lui 2012, la cele cinci centre din Timiş şi alte 11 din întreaga ţară. Afacerea „donaţii din bani europeni” a fost gestionată de coordonatorii regionali de centre: preotul Alin Cuza (schimbat între timp) şi preotul Cristian Pavel. În spatele acestora a stat episcopul-vicar al Timişoarei, Preasfinţitul Paisie Lugojanul.

Proiectul European POSDRU, „Reţea interregională de centre educaţionale” numărul 91/2.2/S/61137, a fost lansat în mai 2011. În 11 luni, înaltele feţe bisericeşti din Timiş au tras 137.500 de lei din banii a 125 de copii amărâţi. Tot ei au decis să-i lase fără 41.000 de porţii de mâncare pe copii. După blocarea banilor europeni au rămas pe drumuri 94 de angajaţi din cele cinci centre din Timiş, trei din Mureş şi opt din Alba. 400 de copii proveniţi din familii nevoiaşe au fost trimişi acasă. Centrele urmăreau, în special, prevenirea abandnului şcolar.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

42 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

O oră ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago