Într-un fel de simulacru democratic, la finele săptămânii trecute, vicepremierul Liviu Dragnea a tras o raită prin Timișoara ca să ne spună cum stă treaba cu regionalizarea României. Toate bune și frumoase, un singur lucru lipsind din acest exercițiu de imagine. Și anume, care este intenția reală a Guvernului USL în privința regionalizării. Fiindcă, în afara unor vorbe goale de conținut, nu prea se cunosc multe lucruri despre acest proces extrem de important și cu bătaie lungă. Nu poți spinteca țara în lung și lat după pofta baronilor USL, pentru ca atunci când alte partide vor veni la guvernare (mă gândesc că USL nu o fi veșnic) să aibă alte pofte vizavi de cum trebuie să arate România regionalizată.
În afara faptului că, odată cu regionalizarea, vor veni fonduri europene, alte aspecte concrete vizavi de funcționarea regiunilor nu se cunosc. Liderii USL lucrează într-o totală lipsă de transparență la aceste aspecte. Dacă întrebi vreun liberal sau PSD-ist care sunt beneficiile regionalizării, îți va repeta ca un tonomat (na, că e la modă chestia cu tonomatele!) că un purcoi de bani europeni o să cadă pe toate ulițele din România, de n-o să poată românii să-i ducă acasă! Și cam atât!
De exemplu, nu se știe foarte clar cum va funcționa transferul de competențe. Respectiv, regiunile vor prelua competențe de la guvern, de sus în jos, sau de la nivelul județelor, de jos în sus. În al doilea caz, e clar că regiunile nu-și au rostul, decât eventual acela de-a mai crea o nouă piedică birocratică. Ca atare, în mod normal, regiunile ar trebui să preia competențe de la nivel național. Lucru pe care Dragnea l-a confirmat cu o jumătate de gura. Mi-e greu de crezut însă că Guvernul USL cu toată clientela sa, de la secretari de stat la directori de varii agenții, va renunța prea ușor la prerogativele pe care le are. Mai vulgar spus, la hălcile de carne cu ciolanele aferente.
Ca atare, în spatele ușilor închise, discuțiile se poartă doar pe tema mulțumirii tuturor baronilor. Dacă îi dai șefia regiunii lui Oprișan de Vrancea, ce-i dai în schimb lui Nicușor Constantinescu de Constanța? Unde faci capitală de regiune? În Sibiul lui Klaus Johannis sau în Brașovul PSD-istului Niță? Cum îl recompensăm pe cel frustrat? Adică baronul care a rămas la nivel județean ce primește în schimb, fiindcă n-a ajuns baron regional?
De fapt, de la acest scandal al baronilor, nici măcar numărul regiunilor nu e cunoscut. Ba sunt șapte, ba opt, iar mai nou chiar nouă. Acestea sunt discuțiile din cadrul USL. Teme reale cum ar fi aceea ca rolul regiunilor să nu se reducă la cheltuieli în plus, alte sinecuri pentru USL-iști, birocrație în plus, nu prea există pe agenda baronilor USL. Cei care, repet, fac regionalizarea. Fiindcă inclusiv Dragnea provine tot din aceeași specie, fiind ani în șir baron de Teleorman, județ care, sub conducerea sa înțeleaptă, a ajuns la sapă de lemn.
Și ca să revin la Timișoara, în lipsa discuțiilor serioase, se pot lansa și teme de dezbatere absurde, așa cum e aceea ca Lugojul să devină capitala regiunii noastre. Bine că baronul Frunzăverde n-a vrut la Reșița, sau Bojin la Remetea Mare! Să aibă „bizonii” ce discuta, în timp ce baronii hăcuiesc țara în mega-baronate!
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…