Categories: Social

Piata de spaga, un portal pentru buzunarele dumneavoastra

Ați dat șpagă? Cât? Cui? N-ați dat șpagă? Unde se poate și fără? Puteți face publice toate aceste răspunsuri pe un site creat special la finele anului trecut. Nu e nevoie să vă declinați identitatea, dar puteți trece toate detaliile întâmplării, pentru ca toată lumea să vadă unde și de cine trebuie să se ferească.

Asociaţia EPAS a lansat, la finele anului trecut, portalul www.piatadespaga.ro. „Oricine poate raporta simplu şi anonim ce mită a dat, când, cui şi unde, respectiv chiar şi unde a mers fără şpagă, deşi la început credea că altfel nu se poate. E momentul să lăsăm ipocrizia la o parte şi să admitem că, în România, mulţi oameni iau şi dau şpagă pentru rezolvarea problemelor personale sau ale famililor lor”, spune Codru Vrabie, iniţiatorul proiectului.

Pe site găsiți harta României și, completând un simplu formular, puteți trece toate datele legate de operațiune de dare/luare de mită. În Timișoara, șpăgile date merg de la 10 lei la un oficiu poștal, pentru ridicarea unui colet, până la 1.500 de euro dați unui comisionar vamal. Un timișorean a raportat că a dat 300 de euro unui medic de la Spitalul Municipal, primind, în schimbul banilor, un set de analize și un tratament greșit. Nu lipsesc „donațiile” către preoții de la diverse biserici, pentru oficierea de slujbe de botez sau cununie, dar nici „atențiile” date profesorilor, pentru promovarea unor examene. În județ, cea mai ieftină șpagă raportată a fost de 5 lei, la Primăria Dudeștii Vechi, pentru eliberarea unei adeverințe.

La nivel național, cele mai multe șpăgi raportate sunt în domeniul medical, urmate de cele date polițiștilor. În ceea ce privește nedarea de șpăgi, în Timiș sunt înregistrate două astfel de situații. La capitolul sume, Timișul e pe undeva pe la mijlocul clasamentului național, cu o medie de 259 de euro, mai mult decât cei 71 euro din Arad sau cei 183 euro din Caraș-Severin. Pe primul loc în țară este, de departe, județul Vaslui, cu o medie de… 3.050 euro, urmat de Olt, cu puțin peste 2.000.

Ultimele condamnări răsunătoare pentru șpagă din Timiș sunt cea a fostului vameș Ioan Chincea, zis „Nelu Motor”, și a fostului vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, Cătălin Șerban. „Nelu Motor” a fost acuzat că a primit mită 400 de euro de la un om de afaceri. El și-a recunoscut vina și a primit doi ani cu suspendare. Instanța a decis însă,în premieră, și confiscarea unei părți a averii fostului vameș. Cătălin Șerban va sta după gratii cinci ani, după ce a primit 50.000 de euro pentru a da două sentințe favorabile în dosarul Moldomin.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

10 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

10 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

10 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

12 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

12 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

13 ore ago