Categories: Social

Piata de spaga, un portal pentru buzunarele dumneavoastra

Ați dat șpagă? Cât? Cui? N-ați dat șpagă? Unde se poate și fără? Puteți face publice toate aceste răspunsuri pe un site creat special la finele anului trecut. Nu e nevoie să vă declinați identitatea, dar puteți trece toate detaliile întâmplării, pentru ca toată lumea să vadă unde și de cine trebuie să se ferească.

Asociaţia EPAS a lansat, la finele anului trecut, portalul www.piatadespaga.ro. „Oricine poate raporta simplu şi anonim ce mită a dat, când, cui şi unde, respectiv chiar şi unde a mers fără şpagă, deşi la început credea că altfel nu se poate. E momentul să lăsăm ipocrizia la o parte şi să admitem că, în România, mulţi oameni iau şi dau şpagă pentru rezolvarea problemelor personale sau ale famililor lor”, spune Codru Vrabie, iniţiatorul proiectului.

Pe site găsiți harta României și, completând un simplu formular, puteți trece toate datele legate de operațiune de dare/luare de mită. În Timișoara, șpăgile date merg de la 10 lei la un oficiu poștal, pentru ridicarea unui colet, până la 1.500 de euro dați unui comisionar vamal. Un timișorean a raportat că a dat 300 de euro unui medic de la Spitalul Municipal, primind, în schimbul banilor, un set de analize și un tratament greșit. Nu lipsesc „donațiile” către preoții de la diverse biserici, pentru oficierea de slujbe de botez sau cununie, dar nici „atențiile” date profesorilor, pentru promovarea unor examene. În județ, cea mai ieftină șpagă raportată a fost de 5 lei, la Primăria Dudeștii Vechi, pentru eliberarea unei adeverințe.

La nivel național, cele mai multe șpăgi raportate sunt în domeniul medical, urmate de cele date polițiștilor. În ceea ce privește nedarea de șpăgi, în Timiș sunt înregistrate două astfel de situații. La capitolul sume, Timișul e pe undeva pe la mijlocul clasamentului național, cu o medie de 259 de euro, mai mult decât cei 71 euro din Arad sau cei 183 euro din Caraș-Severin. Pe primul loc în țară este, de departe, județul Vaslui, cu o medie de… 3.050 euro, urmat de Olt, cu puțin peste 2.000.

Ultimele condamnări răsunătoare pentru șpagă din Timiș sunt cea a fostului vameș Ioan Chincea, zis „Nelu Motor”, și a fostului vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, Cătălin Șerban. „Nelu Motor” a fost acuzat că a primit mită 400 de euro de la un om de afaceri. El și-a recunoscut vina și a primit doi ani cu suspendare. Instanța a decis însă,în premieră, și confiscarea unei părți a averii fostului vameș. Cătălin Șerban va sta după gratii cinci ani, după ce a primit 50.000 de euro pentru a da două sentințe favorabile în dosarul Moldomin.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

2 minute ago

Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…

33 de minute ago

Accidentul de la miezul nopţii. S-a răsturnat cu maşina în câmp

O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…

56 de minute ago

Marilen Pirtea, desemnat şi oficial preşedinte al PNL Timiş. Vasile Blaga, secretar general adjunct la nivel naţional

În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…

O oră ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

20 de ore ago