Categories: Primăria Timişoara

Istoricul Ioan Hategan: Ungurii n-au de ce sa fie lezati de Coloana Fidelitatii

Istoricul Ioan Haţegan, unul dintre cei mai tari specialişti în istoria Banatului, susţine că ungurii nu au de ce să se simtă lezaţi de mutarea Coloanei Fidelităţii în centrul intersecției din Piața Bălcescu. Liderii UDMR din Timiş au reacţionat dur după ce primarul Nicolae Robu a anunţat că statuia va fi adusă acolo din cimitirul din Calea Lipovei.

„Presupunem că sunteți informat despre faptul că în forma sa originală, monumentul preamărea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populației orașului față de casa de Habsburg, iar revoluționarii maghiari erau reprezentați de personaje hidoase. (…) Noi, conducătorii UDMR din județul Timiș (…) respingem hotărât această inițiativă, care reînvie idei și principii depășite, de asemenea, lezează demnitatea maghiarilor din oraș, din județ, din regiune și din întreaga Românie”, a spus liderul maghiarilor din Timiş, Halasz Ferenc. Halasz este de profesie dascăl de istorie, dar pare să fi lispit de la lecţia despre „Coloana Fidelităţii”.

Istoricul Ioan Hațegan (foto) susține însă că monumentul marchează o pagină importantă din istoria Timișoarei, care nu poate fi ștearsă. „La vremea respectivă, Timişoara era în primele patru cele mai puternice cetăţi ale imperiului. Când comandantul garnizoanei austriece a hotărât să reziste a fost un act de eroism. Instalaţia de aducere a apei a fost tăiată de trupele revoluţionare maghiare. Se aşteptau ca cetatea să cadă repede. Apa foarte proastă care era la Timişoara şi care nu se prea putea bea a devenit însă mai bună, scoţând zi de zi cantităţi mari de apă. Apărătorii nu au mai dus astfel lipsă de apă.

Garnizoana bombarda trupele revoluţionare, revoluţionarii maghiari bombardau clădirile din oraş, a durat totul din aprilie până în 8 august. (…) Figurile alegorice cu revoluţionarii maghiari au dispărut demult. Nu cred că ar trebui să se inflameze lucrurile. Monumentul nu aduce atingere în niciun fel maghiarilor, pentru că nu mai are monstruozităţile acelea mici. E vorba doar de o coloană în stil neogotic. E un pic cam mult ce susţin maghiarii”, ne-a spus istoricul Ioan Haţegan.

Coloana Fidelității a fost dăruită în 1853 Timișoarei, de împăratul Franz Josef, ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției și luptei pentru libertate din 1848-49. La insistențele populației maghiare a orașului, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate. În 1936, autoritățile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul din Calea Lipovei.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

5 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

6 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

8 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

9 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

9 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

10 ore ago