Categories: Primăria Timişoara

Istoricul Ioan Hategan: Ungurii n-au de ce sa fie lezati de Coloana Fidelitatii

Istoricul Ioan Haţegan, unul dintre cei mai tari specialişti în istoria Banatului, susţine că ungurii nu au de ce să se simtă lezaţi de mutarea Coloanei Fidelităţii în centrul intersecției din Piața Bălcescu. Liderii UDMR din Timiş au reacţionat dur după ce primarul Nicolae Robu a anunţat că statuia va fi adusă acolo din cimitirul din Calea Lipovei.

„Presupunem că sunteți informat despre faptul că în forma sa originală, monumentul preamărea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populației orașului față de casa de Habsburg, iar revoluționarii maghiari erau reprezentați de personaje hidoase. (…) Noi, conducătorii UDMR din județul Timiș (…) respingem hotărât această inițiativă, care reînvie idei și principii depășite, de asemenea, lezează demnitatea maghiarilor din oraș, din județ, din regiune și din întreaga Românie”, a spus liderul maghiarilor din Timiş, Halasz Ferenc. Halasz este de profesie dascăl de istorie, dar pare să fi lispit de la lecţia despre „Coloana Fidelităţii”.

Istoricul Ioan Hațegan (foto) susține însă că monumentul marchează o pagină importantă din istoria Timișoarei, care nu poate fi ștearsă. „La vremea respectivă, Timişoara era în primele patru cele mai puternice cetăţi ale imperiului. Când comandantul garnizoanei austriece a hotărât să reziste a fost un act de eroism. Instalaţia de aducere a apei a fost tăiată de trupele revoluţionare maghiare. Se aşteptau ca cetatea să cadă repede. Apa foarte proastă care era la Timişoara şi care nu se prea putea bea a devenit însă mai bună, scoţând zi de zi cantităţi mari de apă. Apărătorii nu au mai dus astfel lipsă de apă.

Garnizoana bombarda trupele revoluţionare, revoluţionarii maghiari bombardau clădirile din oraş, a durat totul din aprilie până în 8 august. (…) Figurile alegorice cu revoluţionarii maghiari au dispărut demult. Nu cred că ar trebui să se inflameze lucrurile. Monumentul nu aduce atingere în niciun fel maghiarilor, pentru că nu mai are monstruozităţile acelea mici. E vorba doar de o coloană în stil neogotic. E un pic cam mult ce susţin maghiarii”, ne-a spus istoricul Ioan Haţegan.

Coloana Fidelității a fost dăruită în 1853 Timișoarei, de împăratul Franz Josef, ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției și luptei pentru libertate din 1848-49. La insistențele populației maghiare a orașului, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate. În 1936, autoritățile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul din Calea Lipovei.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

19 ore ago