Casa ii este distrusa de tigani, dar Wilhelm Muhle are bust in Parcul Rozelor

Urbea de pe Bega își cinstește personalitățile într-un mod destul de ciudat. Marți, Wilhelm Mühle a devenit cetățean de onoare post-mortem, iar vineri a fost dezvelit un bust care îl reprezintă. În același timp, casa lui, unul dintre cele mai frumoase imobile ale Timișoarei la începutul secolului XX, e lăsată voit în paragină.

Fostul florar imperial Wilhelm Mühle este, din această săptămână, cetățean de onoare post-mortem al Timișoarei. De vineri, are și un bust amplasat în Parcul Rozelor și dezvelit de primarul Nicolae Robu. „Dezvelire bust Wilhelm Mühle (grădinarul Timișoarei, furnizor oficial de flori al Caselor regale română și bulgară, a realizat parcul Rozelor din Timișoara, parc datorită căruia Timișoara a căpătat renumele de «Oraș al parcurilor și trandafirilor», a fost consultant științific la organizarea Parcului Cișmigiu din București și al Parcului Public din Sinaia, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)” se precizează în programul oficial al zilei de vineri, 2 august.

Între timp, Casa Mühle, locuința florarului, se distruge încet, dar sigur. Actualul proprietar, țiganul Ionel Stancu, o lasă să se dărâme, după ce n-a primit, în iarnă, autorizație de demolare și a fost obligat, ulterior, prin ordonanță președințială, s-o protejeze. I-a „tras” un acoperiș provizoriu și asta a fost tot. În primăvară, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a promis că va ajuta la salvarea imobilului, dar a pus unele condiții. Acestea nu au fost îndeplinite, astfel că nu spune problema exproprierii. În viitorul apropiat nu vor mai avea loc nici proteste publice, iar municipalitatea spune că n-are ce face. „Casa Mühle este proprietate privată. Noi am vrut să blocăm un proiect care avea ca fiinţă dispariţia ei şi realizarea unei alte construcţii acolo, dar este proprietate privată şi proprietarul şi-o foloseşte cum doreşte”, a spus primarul Nicolae Robu.La dezvelirea bustului din Parcul Rozelor n-a participat și „moștenitorul” locuinței fostului florar imperial, Ionel Stancu. (sursa foto: www.eyeinthesky.ro)

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago