Categories: Sănătate

Dintii viitorului vor creste direct din gurile pacientilor!

Dinții hibrid, care vor crește direct din gura pacientului, dinții care combină celule din gingia umană cu celule stem din dinți de soarece, sunt speranța cercetărilor pentru viitorul stomatologiei. Medicina dentară, la fel ca și celelalte ramuri ale medicinei, este în plină dezvoltare. Metodele noi de tratament, care continuă să se perfecționeze, respectiv implanturile dentare (care sunt, la acest moment, cea mai eficace și durabilă soluție pentru înlocuirea unui dinte lipsa) vor fi, în viitor, depășite de noile descoperiri în domeniu, care vor revoluționa nu doar lumea medicală, ci și societatea în esența ei.

Un studiu publicat recent în Journal of Dental Research arată că cercetătorii au reușit să identifice un soi de biodinte care crește prin implant de celule provenite de la embrioni de șoareci și oameni. Acești hibrizi au fost implantați în cobai și s-au dezvoltat în structuri identice cu dinții, cu smalț și rădăcini. Coordonatorul proiectului de cercetare, Paul Sharp, spune că „celule epiteliale derivate din țesutul gingival uman pot reacționa la semnalele provenite de la celule mezenchimă ce indică dezvoltarea unui dinte, contribuind la formarea coroanei dentare și a rădăcinilor. Acum trebuie să identificăm surse adulte de celule epiteliale și menchimale ce pot fi obținute în cantități suficiente pentru a transforma conceperea biodinților într-o alternativă viabilă la implanturile dentare”.

Plusuri și minusuri

Aceste metode inovative vor avea, însă, și minusuri. În primul rând, este vorba de costuri și durata tratamentului. Pentru a atinge rezultatul dorit este nevoie de ani întregi de cercetări, de fonduri exorbitante, care vor conduce la un preț destul de ridicat pentru pacientul de rând, ceea ce înseamnă că ar putea dura chiar și zeci de ani până ce acestea ar putea deveni accesibile oricui. De asemenea, creșterea naturală a unui biodinte va dura mult, iar rezultatul final este imprevizibil, spre deosebire de implanturile actuale care oferă soluțiile dorite de pacient.

Implanturile dentare se realizează cu ajutorul aparaturii moderne, sunt montate doar de medici specializați în această ramură a stomatologiei și oferă siguranța că dintele dorit va fi în parametrii scontati. Așteptam să vedem și rezultatele studiilor de cercetare, deoarece aceste descoperiri sunt extrem de importante pentru lumea medicală, dar vă sfătuim să nu așteptați ca problemele stomatologice să se rezolve de la sine, pentru că acest lucru nu se va întâmpla.

http://www.dentaldesignimplant.ro/

Share
Published by
Clinica Dental Design

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

12 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago