Sper cu înverșunare că scenariul cu cele două Poli luate sub pulpană politică, cu ACS-ul lui nea Nicu și dom’ Titu și ASU a opoziției pedelisto-țărăniste, este o ficțiune de sezon. Ba merg cu ochii închiși pe varianta că retragerea unor echipe din comune cu primari PDL e o pură coincidență, iar stratagemele edilului pesedist Muia și ale președintelui AJF Dănuț Lața, doar o încercare de întâmpinare a bănuitelor dorințe fotbalistice ale șefilor de la județ, Robu și Bojin.

Căci altfel e jale mare. Câte o Poli politizată am mai avut. O „Dacia Pitești” potrivită ca Poli a venit pe pânzele politice ale lui Gheorghe Ciuhandu. PD s-a văzut cu echipă pe vremea lui Eugen Seracin. Ceva mai târziu, o altă Poli „vopsită”, cea de la Bragadiru, a născut speranțe în epoca județeană a PSD. Greu se naște acum o Poli venită de la Recaș, patronată politico-administrativ pe filieră USL. Dar două Poli manevrate politic în același timp n-am mai avut!

Ce sinistru ar fi ca fotbalul să devină ceva în genul unei direcții sanitar-veterinare. Care la venirea ăluilalt la putere va trece prin lungi și inutile schimbări la vârf. Cât de absurzi putem fi ca în anul 2016 să nu mai finanțăm acea Poli din prima ligă pentru că a fost ideea lui Nicolae Robu? Și să o luăm de la capăt cu un primar PDL ori PNȚCD, care ar vrea să bugeteze o altă Poli, să zicem ASU, dar nu-i târziu să mai apară și altele, cu care respectivul partid să se identifice.

E peste putință să gândești că niște oameni raționali, chiar politicieni fiind, ar lăsa să se ducă dracului o echipă legată, competitivă, pentru a ridica o alta din liga a treia. Să muți loturi de jucători de la o echipă la alta, să dai afară un antrenor bun pentru că e pus de celălalt vector politic și să arunci astfel pe apa sâmbetei munca unor oameni și milioane investite cu sau fără voia contribuabililor, doar pentru moftul unei alianțe sau alteia, ar fi o manevră politică mai degrabă penalizată electoral, decât una care să aducă voturi la viitoarele alegeri.

Nădăjduiesc însă că nu ăsta e planul. Că lipsa de rațiune a unor politicieni nu este cea proverbială, iar un bun asumat de o administrație locală va fi valorizat și eventual eficientizat de un alt executiv municipal, legislativ local, indiferent de culoarea politică. Că va fi PDL, PNȚCD sau doar PSD, o altă majoritate în CL Timișoara eventual ar putea să decidă o altfel de strategie, poate chiar stoparea finanțării unui club de fotbal municipal, eventual vânzarea lui, dacă prioritățile investiționale ar fi altele, dar nu va putea muta bugetul de la o echipă la alta. Doar așa, că asta e a mea și aialaltă a fost a lor.

Actualul proiect Poli se poate nărui doar prin autocombustie, prin nepriceperea managementului, prin scandaluri politice cauzate de lipsa rezultatelor și alte socoteli electorale, dar nu pentru a fi înlocuită cu altă echipă, denumită tot Poli, din orice divizie ar fi ea. Nimeni, nici măcar un politician bezmetic, nu și-ar asuma așa ceva cu o echipă performantă și chiar profitabilă la un moment dat. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă și cei care ar fi tentați să muște din momelile unor politicieni.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

8 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

8 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

8 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

9 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

10 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

12 ore ago