Sunt ultimele zile în care timișorenii se mai pot debranșa, în acest an, de la rețeaua de termoficare a orașului. În 2013 au renunțat oficial la serviciile Colterm aproximativ 3.000 de proprietari. Deși promisiunile electorale din 2012 vorbeau de o reducere cu 25% a prețului căldurii, nici vorbă încă de așa ceva. Timișorenii vor plăti și în această iarnă 252 lei/gigacalorie.
În 2012, 4.600 de timișoreni s-au debranșat de la sistemul central de încălzire. În 2013, cu doar câteva zile înainte de termenul limită până la care se poate face această operațiune, au renunțat la Colterm mai puțini proprietari. „S-au debranşat în jur de 3.000 de timişoreni, iar numărul lor nu va crește foarte mult. Sezonul de debranşări se încheie la 31 august. E o scădere importantă, în condițiile în care, în 2011, numărul debranșărilor a depășit 7.000”, spune Petrică Pampu, directorul Colterm.
Numărul real al celor care se debranşează este însă mai mare. Locatarii cad la mica înțelegere cu administratorii de bloc, își taie singuri țevile și nu sunt incluși la cheltuielile comune. Totul, pentru a evita procedura oficială, care este prea complicată. „Când Colterm spune că s-au debranşat 3.000 de familii, nu înseamnă că doar atâtea s-au debranşat. Nu înseamnă însă nici că minte, are dreptate, nu ştie că au fost mai multe. În fiecare an sunt mai multe debranșări decât cele anunțate oficial”, susține Petru Olariu, preşedintele FALT. După depășirea datei de 31 august, timișorenii mai pot renunța la serviciile Colterm doar dacă își reziliază contractul cu societatea de termoficare.
Anul trecut, în campania electorală, candidatul Nicolae Robu promitea reducerea cu aproximativ 25% a prețului gigacaloriei. „Vom face acest lucru prin mai multe metode: reabilitarea termică a blocurilor – cel puțin 200 pe an – cu bani de la guvern, din fonduri europene, din fonduri proprii, chiar și de la cetățenii Timișoarei, care vor fi scutiți apoi pentru un număr de ani de anumite dări fiscale. Apoi, ne gândim la îmbunătățirea managementului la Colterm, iar în al treilea rând, la tehnologii noi: introducerea unor centrale pe gaz la anumite puncte termice din oraș, care vor putea să și cogenereze energie electrică“, susținea liberalul. La începutul anului, Robu își reconsidera poziția: „Cred că în 2014 prețul la gigacalorie va putea să scadă cu 10%, în condițiile în care prețul la gaz și la cărbune nu se majorează”. Momentan, nu se pune problema unei asemenea reduceri. Colterm produce gigacaloria la prețul de 325 lei. Timișorenii plătesc 252 lei, restul de 73 e lei fiind subvenționt de primărie.
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…
Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…